Elektryka samochodowa vs. paralizator

30 Sie 2014, 13:27

Witam,
Pytanie następujące: Czy przyłożenie do karoserii paralizatora spowoduje uszkodzenie elektryki lub akumulatora? Mamy takiego zdechlaka na warsztacie i właściciel twierdzi, że sąsiad paralizatorem mu samochód potraktował ale ja mam wątpliwości czy poza uszkodzeniem lakieru paralizator może coś zniszczyć (piorun przecież nic nie uszkadza).

Dzięki
volvomoje
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 02 1981
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Volvo PS1800
Silnik: 1800GTi
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1972

05 Wrz 2014, 10:22

Z tego co wiem to w przypadku piorunu karoseria samochodu działa jak klatka Faradaya (metalowy ekran mający chronić przed polem elektrostatycznym) i energia pioruna tylko spływa po jego powierzchni. Natomiast w przypadku paralizatora spali się raczej każde jedno urządzenie/przekaźniki w aucie (np. zamki drzwi jak są elektryczne, komputer, cała elektronika).
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

17 Cze 2015, 00:38

Witam, pytanko w sprawie paralizatora vs karoseria. Mam problem z gnojkiem ktory porysowal mi auto dosc bezczelnie, ale nie zlapalem za reke... Zatem pomyslalem o paralizatorze.... Czy 1000 000 000 V i ok 10 A / takowy paralizator/ zadziala by uszkodzic komputer? Moze nie tyle na karoserie ( klatka Faradaja) tylko np na tłumik, pojdzie caly impuls na blok silnika itp.
haronek
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 06 1986
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Clk200 compresor
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi SQ5 TDI exclusive concept
    Audi SQ5 TDI, dzięki mocy 230 kW (313 KM), staje się najwytworniejszym modelem serii Q5 i równocześnie pierwszym w historii Audi modelem S z silnikiem diesla. Tę nową serię quattro GmbH cechuje nie tylko dynamika. ...