Elektyka haka holowniczego w samochodzie sprowadzonym z USA

21 Maj 2023, 13:14

Witam,
Ostatnio sprowadziłem samochód z USA i teraz chciałbym holować europejską przyczepkę. Mam pytanie związane z instalacją elektryczną haka holowniczego, ponieważ samochód jest dostosowany do amerykańskich standardów.

Chodzi o to że jest różnica w złączach elektrycznych. W Stanach Zjednoczonych stosuje się złącza 4-pinowe lub 7-pinowe, podczas gdy w Europie dominuje złącze 13-pinowe. Nie mam odpowiedniej przejściówki ani dostosowania, które umożliwiłoby mi podłączenie przyczepki do samochodu.

A i o co chodzi z tymi kierunkami i światłem stopu?
lukii111
Obserwowany

22 Maj 2023, 11:15

lukii111 napisał(a):samochód jest dostosowany do amerykańskich standardów
Nie napisałeś ile pinów ma złącze w samochodzie...?

Masz hak w samochodzie ze złączem 4 pin, dobrze rozumiem? Jeżeli tak to możesz kupić adapter dla samochodów z USA na EU. Masz wtedy przejściówkę z 4 pin na 7 pin lub z 7 pin na 13 pin. Tu masz link do rożnych adapterów https://allegro.pl/listing?string=adapter%20haka%20usa

lukii111 napisał(a):A i o co chodzi z tymi kierunkami i światłem stopu?
Przy takich adapterach może być tak że przy włączeniu świateł awaryjnych będzie migał stop, reszta natomiast powinna działać prawidłowo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Maj 2023, 18:58

Chodzi o to że przy naciskaniu hamulca będą się zapalały jednocześnie dwa kierunkowskazy ze światłem stopu .Poza tym wszystko inne będzie działać ok. Sygnał można rozdzielić przejściówką z modułem:
[reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 23 Maj 2023, 08:36, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
soczki111
Obserwowany