[C30 1.6 D2 2010r.] Elementy mocujące zderzak i nadkole.

06 Mar 2020, 14:39

Dzień dobry.

Najechałem na pień w skutek czego przedni zderzak wraz z listwą utracił mocowania, w szczególności w obrębie prawego nadkola. Mając to na uwadze potrzebuję śrub, wkrętów oraz blaszek zaciskowych aby ponownie przymocować wyżej wspomniane elementy karoserii.
No i pojawił się problem. Zatem bardzo proszę o pomoc:
1) w zakresie schematu/szkicu auta, który mógłby wskazać jakie dokładnie części pod kątem mocowania zderzaka potrzebuję? Wyżej wspomniane elementy wskazałem na podstawie własnych spostrzeżeń i bardzo możliwe, że potrzebuję dodatkowych elementów. Chodzi dokładnie o przymocowanie zderzaka i listwy z prawym nadkolem, po zdarzeniu te części trzymają się auta ale są luźne;
2) w zakresie znalezienia sklepu, gdzie mogę nabyć takie elementy mocujące. Naprawdę przeszukałem „internety” i wszędzie są elementy dla innych aut, a dla volvo jak na lekarstwo. Kojarzycie może czy wspomniane akcesoria dedykowane dla innych aut będą odpowiednie dla posiadanego przeze mnie [Volvo C30 1.6 D2 2010r. R-Design po lifcie)?

Starałem się szukać odpowiedzi na forum, ale bezskutecznie. Jeśli powielam temat przepraszam.

Dziękuję i życzę miłego dnia!
KondzioRRE
Nowicjusz

10 Mar 2020, 11:08

Szkoda że nie wrzuciłeś jakiegoś zdjęcia obrazującego co tam zostało uszkodzone ale z tego co opisałeś myślę że problemem może być ślizg zderzaka który spina zderzak z błotnikiem coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł]
Musisz sprawdzić dokładnie co tam się połamało lub urwało bo może być tak że mocowanie z zderzaku poszło, a wtedy już go nie przypniesz i trzeba myśleć nad naprawą takiego mocowania w samym zderzaku poprzez spawanie plastiku lub wymienić zderzak.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Mar 2020, 11:30

Jedz do ASO wszystko pokażesz na schemacie a takie elementy wcale nie są drogie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Kwi 2020, 11:42

Dziękuję za odpowiedzi.

Niestety nie mam blisko do ASO....

Dla podglądu przesyłam zdjęcia. Na czerwono zaznaczyłem elementy, które muszę przymocować. Czy wiecie jakie mają oznaczenie te śruby, czy też może będą pasować z innego modelu?

[link wygasł]

[link wygasł]

Dla podglądu przymocowane poprawnie z drugiej strony.

[link wygasł]
KondzioRRE
Nowicjusz

06 Kwi 2020, 13:08

W każdym warsztacie maja zapas takich śrubek i blaszek więc z tym nie będziesz miał problemu żeby zdobyć.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4