Ergonomia auta

21 Lut 2009, 12:31

mam taki do Was pytania dla posiadaczy auto klasy C i wyższej czy u was jest ciasno we wnętrzu czy dotykacie kolanami koła kierownicy jak puszczacie sprzęgło czy walicie w keirowcnicę, czy jest popsrotu wam ciasno, u mnie w passacie b5 jest mi bardzo nie wygodnie, niema takiej duzej przepaści w jezdzie np CC a passatem jak mozna by przypuszczać, moze ja źle ustawiłęm fotel, ustawiłęm sobie odległość tak zebu mozna bylo wciskac sprzęgło i miec lekko ugietą noge, fotel max na dół, oparcie tak zeby bylo wygodnie, i mi strasznie nie wygodnie, kolanami caly czas uderzam w kierownice i deske rozdzielczą
piotrauto
Stały forumowicz

21 Lut 2009, 13:04

To ustaw sobie tak, żeby było Ci wygodnie. W autach klasy C jest sporo miejsca dla kierowcy, a im młodsze auto tym tego miejsca więcej. Siedziałem nawet w najnowszej Corsie i tam kierowca ma praktycznie tyle miejsca co w Astrze II, czyli aucie wyższej klasy ale starszym.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Lut 2009, 17:48

no ale tej pozycji niemoge znaleźć i coły czas szukam
ja mam passata b5, astra 2 to za duza nie jest

jak Ty siedzisz to tez dotykasz i walisz kolanami o kierownicę
u ciebie sie da nacisnąc sprzęglo bez odrywania pięty?
piotrauto
Stały forumowicz

22 Lut 2009, 20:00

Piotr najpierw powiedz ile ty masz metrow wzrostu!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Lut 2009, 01:01

No serio wzrost jest ważny bo bez tego nie ma szans na ocenę czy możesz mieć komfort czy nie. Ja np w Uno Fire (nie ma możliwości fotel góra-dół) przy 180 cm wzrostu na luzaku mam między kierownicą, a kolanami swobodną różnicę, w Toyocie Camry (czyli klasa wyżej od Uno :P) mam już mega dużo luzu, a np w CC to oczywiście na styk. Więc jeśli masz powiedzmy z 190 cm to wiadome, że będziesz miał ciężko z komfortem.
warzywo
Aktywny

Miejscowość: PZN

23 Lut 2009, 15:27

Ja mam 188cm i nie narzekam na komfort w cinquecento. Wprawdzie operowanie nogami nie pozwala na wiele, ale nie mam problemu z naciskaniem na pedały.

Oczywiście znacznie lepiej byłoby, gdybym mógł wyregulować sobie odległości kierownicy od deski, bo dla mnie ona jest trochę za blisko i muszę mieć dość znacznie zgięte nogi w kolanach
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Która firma króluje na rynku kabrioletów?
    Co wspólnego mają ze sobą Mercedes 170 S z 1937 roku, 540-konne Audi R8 Spyder czy ekstremalnie luksusowy i niebotycznie drogi Rolls-Royce Down oraz Mercedes-AMG GT? Każdy z tych samochodów został wyposażony ...

23 Lut 2009, 18:46

ile mam ok 185cm no i wale kolanami w kierownice przy każdym wysprzęglniu odraz cały czas dotykam udami kierownicy, a fotela dalej nei przesuwam bo nie moge calkowicie wysprzęglać jak go oddale jeszcze bardziej
piotrauto
Stały forumowicz