Etykiety na opony: co wiecie na ten temat?

11 Paź 2011, 15:02

ZdjęcieCzy wiecie, że od listopada 2012 wejdą w życie w krajach Unii nowe przepisy nakładające obowiązek informowania o parametrach opon za pomocą etykiet?

Etykiety będą informować konsumenta o następujących osiągach opony:
> bezpieczeństwo: efektywność hamowania na mokrej nawierzchni
> efektywność paliwowa: zużycie paliwa
> poziom emitowanego hałasu zewnętrznego

Pierwsze dwa kryteria (efektywność energetyczna i przyczepność na mokrej nawierzchni) będą wyrażone za pomocą oznaczenia literowego i powiązanego z nim koloru.
Klasa A i kolor zielony wyrażać będą najwyższą ocenę wymienionych osiągów, zaś klasa G i kolor czerwony - najniższą.
Poziom emitowanego hałasu zostanie podany w decybelach i przedstawiony za pomocą rysunku fal dźwiękowych.

Jest to bez wątpienia pozytywny początek starań zmierzających do ujednolicenia rynku opon i zapewnienia konsumentowi informacji o jakości produktu, ale szkoda, że nie uwzględniono innych parametrów takich jak okres żywotności opony.
Słowem, nowy system etykiet wymaga jeszcze dopracowania, aby mógł wiernie odzwierciedlać osiągi opon.
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

10 Wrz 2012, 17:44

Czy już ktoś widział etykiety w stacjach wulkanizacji lub w sklepach? Ja raz spotkałem się w sklepie interentowym i tyle. Szukam powoli oponek zimowych i nie wiem czy się będziecie kierować oznaczeniami na etykietach czy raczej będziecie patrzeć na inne testy? Poczytałem trochę o o tych etykietach i chyba jak będę szukał to najpierw popatrze jakie są rezultaty. Szczególnie interesuje mnie oszczędność, bo jak zawsze jadę zatankować to zawsze myślę, że mam bak 100 litrów za tą cenę :P
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

12 Wrz 2012, 17:05

wszelkich informacji na temat etykiet można się dowiedzieć na stronie etykietynaopony.pl
serwis prowadzony jest przez goodyeara i zawiera wiele bardzo cennych informacji. Etykiety będą zawierać podstawowe informacje, co będzie bardzo pomocne, jednak nie zawierają wszystkich informacji, szczegóły można znaleźć na wspomnianej wcześniej stronie lub na stronach producentów opon
na wszelkie pytania dotyczące opon i felg chętnie odpowiem również na pw :)
Opona
Nowicjusz

13 Wrz 2012, 00:36

Film który w bardzo jasny sposób opowiada o nowych etykietach na opony, wyjaśnia w jaki sposób mierzony jest każdy z parametrów a także pokaże różnice między kompletami opon klasy A i G.

POLECAMY Etykieta opony - nowe oznaczenia na oponach

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi