185/65 r15 do Grande Punto. Które Wybrać ?

09 Wrz 2012, 11:09

Chcę kupić opony do Fiata Grande Punto w rozmiarze 185/65 r15 w cenie ok 200zł/szt. Znalazłem takie oto opony :
Uniroyal MS Plus 66
Firestone Winterhawk 2 EVO
Kleber Krisalp HP2
Które są najlepsze ?
booster321
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

10 Wrz 2012, 11:10

Witaj, Przydałoby się więcej informacji co do szczegółowych danych jak masz indeks nośności i prędkości - wtedy można byłoby doradzić coś więcej. Ale na przykład dla rozmiaru 185 65R15 88H, który odpowiada większości Punto są inne, moim zdaniem lepsze opony - a cena ta sama:

> Nokian H : [link wygasł]

> Hankook Kinergy eco K425 : [link wygasł]

> Yokohama : A.Drive AA001 : [link wygasł]
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

12 Wrz 2012, 16:37

kolega pyta o opony zimowe, a te, które podałeś, to są letnie :)

booster321, opon w tym przedziale cenowym i jakościowym jest więcej (również tańszych), z tych opon, które podałeś najbardziej niezawodna będzie opona uniroyala, która tak jak kleber ma bieżnik kierunkowy, który lepiej sprawdza się w cięższych warunkach, lepiej odprowadza wodę i błoto pośniegowe, ale jest głośniejszy niż firestone, który nie ma najlepszych opinii w tej klasie opon. Cenowo kleber i uniroyal są bardzo zbliżone, jednak z doświadczenia wiem, że uniroyal sprawuje się lepiej.
na wszelkie pytania dotyczące opon i felg chętnie odpowiem również na pw :)
Opona
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Czy system start/stop naprawdę oszczędza paliwo?
    Mam system start-stop w nowym samochodzie. Kilkadziesiąt razy dziennie potrafi się wyłączyć i włączyć na skrzyżowaniach i nic nie trzeba doładowywać akumulatora. Czy system start/stop na prawdę oszczędza paliwo? Jakie są ...