Evanda 2004 vs. S80 2001 vs. Accord 2002

14 Lut 2016, 16:46

Stoję przed dylematem jak w tytule.
Wszystko LPG

Daewoo Evanda z 2004 roku - 9800 zł, stan bardzo fajny, niby 200 tys. przebiegu, ale właściciel podał VIN i nie podał mi przez net rejestracji ani daty pierwszej rejestracji. Mam tam 120 km, więc średnio mi pasuje jechać na miejsce sprawdzać osobiście. Niby konkretnie wszystko pisze, ale jakoś tak na siłę, jak handlarz, chociaż oficjalnie niby pierwszy właściciel.

Volvo S80 z 2001 roku - 8000 zł, przebieg 330 tys. duży, ale raczej nie był kręcony. Jest VIN, wszystkie dokumenty. Właściciel sprawnie odpowiada na pytania informuje o wszystkich drobiazgach, cierpliwie. Ogólnie wychodzi na to, że na bieżąco robiony. 2 lata u właściciela i musi sprzedać bo się przenosi.

Honda Accord z 2002 roku. 7700 zł. 230 tys. przebiegu. Prawdopodobnie pełna dokumentacja, na razie bez kontaktu. Obawiam się trochę rdzy, bo ostatnio miałem niemiłe doświadczenia, chociaż wydaje się to najrozsądniejszy wybór.
MichaelRyan
Nowicjusz

Auto: Daewoo Leganza
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1998

14 Lut 2016, 16:50

Nie podałeś pojemności silników. Volvo i Accord tanie jak na swój rocznik. Masz jakieś zdjęcia?
W S80 może być kilka drogich napraw (sprzęgło z dwumasą, koło zmiennych faz rozrządu), więc trzeba dobrze sprawdzić przed zakupem.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

14 Lut 2016, 16:52

Fakt, siedzę od wczoraj na forach i już mi się miesza.

Wszystko w LPG
Volvo to 2.9 (więc chyba wspomniane bolączki odpadają?)

Zrobione miał:

rozrząd z pompą wody
wariator faz rozrządu
cewki i świece
termostat
Wymienione części zawieszenia (m in. końcówki drążków, przeguby, poduszki mcphersonów itd.)

Wg aukcji

Evanda to 2.0 (~130 KM, ten klasyczny z Leganzy)

Zrobione było kilka rzeczy: "po wymianie sprzegla ,oleju,filtra,zawieszenia tyl koncowki drazki stablizatora a przod łożysko z abs oraz przod cos z zawieszenia"
[link do oferty na Allegro wygasł]

Accord to klasyczny 1.8 VTec ~130 KM
Tutaj niby w ASO można wszystko sprawdzić, będę kontrolował, ale na razie czekam na odpowiedź sprzedającego.
MichaelRyan
Nowicjusz

14 Lut 2016, 18:13

S80 tanie jak na rocznik. Dla porównania oferta z volvoforum.pl
Marka:Volvo
Model:S80
silnik:2.8 T6 272KM
Rok Produkcji:2001
Przebieg:234176
Cena:15.500 tyś do negocjacji
Wyposażenie:
ABS
Alarm
Centralny zamek z pilota
Elektryczne szyby
elektryczne lusterka
Grzane lusterka
Sygnalizacja nie zapiętych pasów
Elektrycznie składane tylne zagłówki
Tylne lusterko fotochromatyczne
Automatyczne światła
Halogeny
Webasto
Klimatronic
Radio Hu-801 z pilotem i systemem dolby pro logic z wbudowaną zmieniarka na 4 płyty
Zmieniarka w bagazniku na 10 płyt
Nawigacja z zmieniarka na 6 płyt
Elektryczne fotele z pamięcia i kierowcy i pasażera
Alkantara
DSTC
Elektrycznie składane lusterka
Kierownica wielofunkcujna
Tempomat
Skrzynia automat działa bez zarzutów z funkcją Geartronic trzy miesiące temu wymieniony olej
Alufelgi
Telefon
Wgrany język polski
Pełny Komputer pokładowy
Termometr
Ostrzeżenie o niskiej temperaturze
Czujniki parkowania
Doświetlenie drogi do domu
Wbudowane rolety w boczkach tylnych drzwi
Dedlock
Czujnik deszczu
Szyberdach
Wycieraczki przednich lamp
całkiem możliwe że jeszcze coś o czym zapomniałem

Wady i zalety :
Do zrobienia jest kilka rzeczy i nie chce nic ukrywać i chce być uczciwy. Trzeba wymienić mechanizm podnoszenia szyby prawy przód 100zł, ktoś ukradł jeden czujnik parkowania 40zł, jest pęknięcie na tylnej lewej lampie nie duże ale jest, używana lampa około 100zł, w zaspie straciłem lewy przedni halogen 50zł, i ktoś ukradł pióro lewej przedniej wycieraczki lampy ukradł samo pióro, ramię jest tylko odkręciłem je żeby nie porysować lampy i wg mnie tyle z rzeczy które trzeba naprawić. silnik i skrzynia działają bez problemu, zawieszenie też zrobiłem i jest cicho. Auto nigdy mnie nie zawiodło i nie miałem z nim problemów rzeczy jakie robiłem to zawieszenie czyli amory przód łącznik stabilizatora przeguby i gumy co je osłaniają. W skrzyni biegów trzy miesiące temu wymieniłem cały olej z filtrem, wymieniłem uszczelniacz na pół osi prawej i nie musiałem przy nim nic więcej robić. Jest w nim założona Instalacja BRC która ma około półtora roku i chodzi bez problemów. Dodaje zdjęcia z zewnątrz auta bo zdjęć środka nie mam a nie ma pogody żeby ładnie posprzątać w środku, jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o wiadomość a postaram się zrobić zdjęcia środka.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Lut 2016, 18:17

No tak, ale to biturbo i w sumie mi wygląda tutaj, że ktoś chce dosyć szybko sprzedać a rachunki na to co zrobione są. W zasadzie obawiam się jedynie skrzyni, bo to potencjalnie największy koszt.
MichaelRyan
Nowicjusz

14 Lut 2016, 18:45

Biturbo to 2.8, a autor tematu pisze o 2.9. Więc problemy z turbinami odpadają. Trzeba koniecznie sprawdzić przepustnicę i czy nie ma wycieków.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silniki LS - General Motors
    Z Japonii przenosimy się do Stanów Zjednoczonych, czyli prawdziwego królestwa potężnych silników o widlastym układzie cylindrów. Właśnie taką architekturą cechują się silniki General Motors z linii ...

14 Lut 2016, 18:47

Wycieki dosyć łatwo sprawdzić (ewentualnie podpowiedzcie na co mogę zwrócić uwagę a co nie jest oczywiste). Przepustnica nie jest w razie czego droga w wymianie, więc myślę, że w razie czego bym mógł nawet przeboleć. Syndrom przepustnicy akurat jest mi znany z Leganzy, chociaż przy takim silniku jak tutaj można chyba dobrze nie poczuć.
MichaelRyan
Nowicjusz

14 Lut 2016, 19:01

Ok, tekst wrzuciłem dla porównania, każdy sam wyciąga wnioski. Jak dla mnie 8tyś za S80 zdatne do użytkowania to zdecydowanie za mało ale klient nasz pan ;) Tylko nie pisz później, że ktoś naciągnął Cię na ulepa.
Pozdrawiam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

14 Lut 2016, 19:07

Ano właśnie, niska cena to albo okazja, albo ryzyko, przy czym udało mi się dwukrotnie wynaleźć dobre samochody tańsze o 20% od rynkowej i były zupełnie w porządku.
Ale uwaga słuszna, żeby zwrócić baczną uwagę na wszelkie przeróbki, chociaż historię ma z Polski od 2004 roku.
Inna sprawa, że to samochód na rok, dwa lata.
MichaelRyan
Nowicjusz

14 Lut 2016, 19:13

S80 wygląda troszkę przestarzale (chociażby dzielona lampa przednia z migaczem, grube listwy boczne), jak już co to szukałbym mniejszego S60. Do Volvo części drogie i naprawy nie najprostsze. Z podanych aut wybrałbym Evandę.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8