Ewidencja przebiegu pojazdów

23 Cze 2014, 14:13

Czy ktoś z Was może z tego korzystał? I nie chodzi mi o takie programy, gdzie trzeba wszystko wypełniać, tylko że sam system automatycznie wszystko wylicza? Bo jeżeli samochód jest tylko i wyłącznie służbowo, to można odliczać 100% VAT, ale jeżeli dobrze rozumiem, to jeśli jest choć trochę prywatnie, jeden przejazd nawet, to 0% VAT i 50% dopiero w przyszłym roku? Czy tak? To trzeba mieć oddzielny samochód na dojeżdżanie do pracy... Znacie jakieś ewidencje przebiegu pojazdów?
Schumi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 2004
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Seat Ibiza
Rok produkcji: 2007

17 Lis 2014, 13:37

Co do wyliczania VAT-u, to nie wiem czy jest taki program który rozlicza VAT od kosztów eksploatacji samochodu. Do rozliczania kilometrówki (ewidencja przebiegu i kosztów eksploatacji pojazdu) bezproblemowo i bezpłatnie (online) można to zrobić na przebieg24.pl. Z tych co sprawdzałam ten jest chyba najbardziej intuicyjny w obsłudze, nie ma reklam i liczy automatycznie to co jest potrzebne, żeby było zgodnie z przepisami. Sama korzystam już prawie rok i jestem zadowolona. Są też inne, ściągasz i instalujesz u siebie, znajdziesz w google. Ja osobiście wolę online, można dać dostęp księgowej i sama sobie to drukuje u siebie, jak mi rozlicza miesiąc. Nie muszę być na miejscu żeby się rozliczyć, wygoda :).
Pozdrawiam Emi.
Emily38
Obserwowany

Auto: Honda Civic

30 Wrz 2015, 13:18

Uuu, trochę mnie nie było na forum, ale jako że od jakiegoś czasu mamy nowy program do ewidencji pojazdów, to postanowiłem ten wątek odkopać. W końcu w firmie wzięliśmy lokalizację z ewidencją przebiegu pojazdów od ikola. Długo się zastanawialiśmy, sprawdzaliśmy różne umowy, ale tu w sumie zwyciężyły dwa proste fakty - że tanio i bez umowy na rok czy dłużej. Kiedy się chce można przestać korzystać z ich lokalizacji. Jak narazie księgowe są zadowolone z tych ewidencji, które dostają - nie mają za dużo pracy :)
Schumi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 2004
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Seat Ibiza
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak przygotować się do jazdy?
    Najbardziej tragiczne zdarzenia na drodze to te ze skutkiem śmiertelnym, jednak nawet kiedy wszyscy uczestnicy wypadku przeżyją, jego następstwa mogą odczuwać do końca życia. Najnowsze badania wykazały, że urazy głowy, rdzenia ...