Zgubiony portfel wraz ze wszystkimi dokumentami i nie tylko. Pomocy!

02 Wrz 2015, 23:17

Witam!

Zgłaszam się do was na pewno z niecodziennym przypadkiem.
Wszystko zaczęło się od tego, że pewnego dnia ukradziono mój pojazd. Parę godzin od zgłoszenia na policji dostałem telefon od dyżurnego komisariatu, że moje auto zostało odnalezione przez patrol 2 km wgłąb lasu poza miastem. W kilka minut już byłem na miejscu zajścia. Co się okazało samochód został nie naruszony, jedynie brakowało w nim przedniej tablicy rejestracyjnej.
Na drugi dzień udałem się do wydziału komunikacji w moim mieście wyrobić sobie blachę i od razu przerejestrować auto na mnie. Co się okazało, Pani poinformowała mnie, że kończy mi się przegląd za 2 dni i nie może mi pomóc, muszę najpierw jechać do stacji diagnostycznej zrobić przegląd. Pojechałem do domu, po czym patrząc w dowód rejestracyjny widzę, że mam jeszcze przegląd ważny miesiąc czasu! (Pani która mnie obsługiwała źle przeczytała). Następnie ta sprawa się przeciągała do dnia kiedy zgubiłem portfel wraz ze WSZYSTKIMI dokumentami! (dowód osobisty, prawo jazdy, karty bankomatowe, dowód rejestracyjny, polisa OC, umowa kupna/sprzedaży pojazdu itp.)
Teraz moje pytanie. Co ma teraz zrobić!? Nie mam umowy kupna pojazdu więc nie mam nawet potwierdzenia, że kupiłem to auto. Mam zamiar wybrać się, do byłej właścicielki, żeby sporządzić drugą umowę ze wsteczną datą a następnie wybrać się do wydziału komunikacji w celu wyrobienia dokumentów. Tylko co będzie jak jej nie będzie na miejscu? Dodam, że przegląd oraz ubezpieczenie kończy się 09.09.2015!
Czy jest jakieś prostsze wyjście z tej sytuacji? Na razie mam dokument "zastępczy" dowodu osobistego wydany przez urząd miasta. A co najlepsze muszę czymś dojeżdżać do pracy więc jeżdżę bez dokumentów i bez przedniej blachy!
Błagam o szybką poradę. Z góry dzięki.
TeDDi121
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 04 2013
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1996

03 Wrz 2015, 08:57

Wszystko musisz zaczynać od początku tzn.umowa kupna/sprzedazy samochodu.
Przegląd tech.pojazdu wykonasz na podstawie karty pojazdu pod warunkiem za takowa dostałes od sprzedającego/oczywiscie jezeli została wydana/
Na przeglądzie tech.dostaniesz wynik negatywny/brak TR/
Ztym zaswiadczeniem azymut do WK gdzie dostaniesz nową TR/pod warunkiem ze pojazd jest zarejestrowany w tym WK/lub całkiem nowe jezeli pochodzi z innego powiatu.
Ponowna wizyta na SKP-zaswiadczenie z wynikiem pozytywnym i ciąg dalszy juz w WK ....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...