Fabia 1 1.4 MPI - problem z drugim zapaleniem

21 Sty 2016, 10:51

Witajcie!

Mam pewien problem, postaram się go dokładnie opisać.
Pierwsze odpalenie mojej Fabii rano idzie gładko, ale potem kiedy się ja zgasi, ponownie nie odpali. Rozrusznik pracuje, po dłuższej próbie zapalenia kiedy cofam kluczyk wyskakuje kontrolka oleju + jej dźwięk. Kilka prób i każda coraz słabsza, Rozrusznik coraz wolniej kręci.
Trzeba jej dać ponad godzinę, żeby odpaliła.
Nie rozumiem tego, dzieje się tak drugi dzień i tylko jak jest zimno. Latem nic :)

Co to może być?

Na początku lutego wyląduje na dłużej u mechanika, ale pierw musi tam dojechać :)
Hypia
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 06 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Fabia 1
Silnik: 1.4 MPI AZE 44Kw
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

16 Lut 2016, 03:53

Może czujnik temperatury cieczy chłodzącej? Czy samochód normalnie łapie temperaturę?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

16 Lut 2016, 10:35

Hypia napisał(a):Kilka prób i każda coraz słabsza, Rozrusznik coraz wolniej kręci.

Może coś z ładowaniem akumulatora, albo sam akumulator pada? Zima to najlepszy tester akumulatorów. Latem nigdy nie ma problemu, a przyjdzie lekki mrozik i po nocy już jest problem. Ja bym zaczął od kontroli napięcia ładowania, bo to można zrobić samemu, mając zwykły miernik za 8 czy 10 zł. Potem warto sprawdzić wspomniany przez kolegę czujnik ciśnienia oleju i samo ciśnienie oleju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Lut 2016, 11:29

MotoAlbercik napisał(a):warto sprawdzić wspomniany czujnik ciśnienia oleju i samo ciśnienie oleju.
Dla ciekawości skoda Fabia ma dość specyficzny układ sygnalizacji minimalnego ciśnienia oleju ( kontrolka ) więc
Hypia napisał(a):Rozrusznik pracuje, po dłuższej próbie zapalenia kiedy cofam kluczyk wyskakuje kontrolka oleju + jej dźwięk
tutaj może to być normalnym zjawiskiem.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...