Fabia błąd P0420 wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej

12 Maj 2017, 13:01

Witam
Zakupiłem auto Skoda Fabia 2.0 MPI przebieg 215000 z instalacją LPG. Od pewnego czasu wyskakuje mi błąd P0420 ( wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej wartości ) byłem u gazownika powiedział mi że katalizator do wymiany zamontował mi przedłużke dla sondy lambda ale to nic nie dało, mechanik od tłumików wycenił robotę z częściami na zamiennikach na 1000 zł. Czy muszę wymieniać katalizator czy można zrobić coś innego aby nie wyskakiwała kontrolka ?
szumbu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 29 05 1985
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Honda Jazz
Silnik: 1.4 83km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

29 Maj 2017, 16:40

szumbu napisał(a):Od pewnego czasu wyskakuje mi błąd P0420 ( wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej wartości ) byłem u gazownika powiedział mi że katalizator do wymiany
Dokładnie masz tu informację o niesprawnym katalizatorze czyli nie spala już wszystkich nieczystości które przez to trafiają do atmosfery.

szumbu napisał(a):zamontował mi przedłużke dla sondy lambda ale to nic nie dało
Wyskakiwał ci ten jeden błąd czy były jeszcze jakieś inne? Przy tej przedłużce nie powinien już się on wyświetlać. Jest to kątowy emulator sondy? Z tego co wiem taki jest lepszy.

szumbu napisał(a):Czy muszę wymieniać katalizator czy można zrobić coś innego aby nie wyskakiwała kontrolka?
Z tego co wiem są jeszcze emulatory elektroniczne które możesz podpiąć do złącza OBD.

A gazownik sprawdzał skład spalin i wykres obu sond na komputerze?

Kolejna sprawa to pytanie czy katalizator jest drożny i bo inaczej możesz załatwić sobie silnik. To jest bardzo ważne przy próbie oszukania tego błędu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Gran Coupé 2010
    BMW Concept Gran Coupé to połączenie luksusu i elegancji z wyjątkową dynamiką. Pojazd studyjny łączy w sobie sportowy charakter sedana oraz komfort klasycznego Gran Turismo, tworząc mieszankę najlepszych cech estetycznych ...
    Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...