Fabia SDI czy Corolla D4D?

20 Wrz 2012, 13:13

Szukam jak najtańszego w utrzymaniu samochodu. Wynalazki typu TDI odpadają (zbyt duże ryzyko trafienia na kompletnego szrota).

Dlatego wybór padł na Fabię SDI. W międzyczasie zorientowałem się jednak, że w podobnych pieniądzach (10-12 tys.) można kupić większą Corollę 2.0 D4D (ta żabowata po lifcie). Czy warto jednak zawracać sobie nią głowę, jeśli priorytetem ma być jak największa bezawaryjność i ogólnie pojęta taniość? :)
tranq
Obserwowany

Auto: VW

20 Wrz 2012, 19:25

Ja raczej skłaniał bym się ku Toyocie. Niestety jeżeli chodzi o corolle to nic nie wiem bo ja użytkowałem Yarisa 08 przez 200 000km ale to była benzyna.
MotoPrzemo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 09 2002
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

20 Wrz 2012, 20:08

A ja bym się skłaniał ku Fabii zdecydowanie. Silnik niezajebliwy, bez dwumasy - zerknij na allegro na cenę koła dwumasowego do D4D - od 1800 zł w zwyż, nie ma turbiny, jest na zwykłej pompie paliwowej. Nie szybki, ekonomiczny, praktycznie bezawaryjny przy prawidłowej eksploatacji.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Wrz 2012, 13:04

@Motoprzemo Czyli polecasz mi silnik D4D, bo jeździłeś benzynowym Yarisem? :) Trochę brak tu sensu.

Zależałoby mi na opiniach użytkowników tego silnika (2.0 D4D 90 KM) odnośnie żywotności turbo, dwumasy itp. Czy się to często sypie, czy nie. Dotychczas miałem styczność tylko z niemieckimi turbo dieslami, dlatego o tych japońskich nie mam pojęcia.

Na zdrowy rozum (tak jak pisze stasiowski121) wygrywa SDI, ale jednak Corolla to więcej komfortu, przestrzeni i jakości.

Domyślam się jednak, że ze znalezieniem zdrowego D4D jest taki sam problem jak ze znalezieniem zdrowego TDI? Bo jeśli tak, to będę już na mur-beton przekonany do SDI.
tranq
Obserwowany

Auto: VW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na obcej drodze w okresie Wakacyjnym
    Okres wakacji to czas wielkich wyjazdów. Często przygotowania do nich trwają cały rok, a czasami decyzja o kierunku wyprawy podejmowana jest spontanicznie i w ostatniej chwili. Przed każdą podróżą musimy jednak ...