Fajne autko do +- 30 tysięcy

09 Wrz 2018, 23:33

Witam, szukam swojego właściwie pierwszego samochodu do około 30 tysięcy. Przeszukując forum dowiedziałem się że dobrym wyborem mogła by być Laguna 3 - i generalnie auto mi się bardzo spodobało i spełnia moje wymagania. Auta użytkował będę do dojazdów na studia (25km w jedną stronę) oraz do zwykłego codziennego toczenia się po mieście.
Znalazłem takie ogłoszenie, jednak ja jestem z Krakowa a auto stoi w Warszawie, czy ktoś jest w stanie coś powiedzieć o tym samochodzie tylko patrząc na ogłoszenie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

tu diesel : [link do oferty na Allegro wygasł]
A może macie jakieś inne propozycje? dodam że mam 194cm wzrostu więc przestronność jest dla mnie istotna :D
Nikoks
Nowicjusz

10 Wrz 2018, 07:35

Do takich przebiegow i krotkich tras chyba benzyna bedzie lepsza. Wydaje mi sie ze egzemplarz ladny, fajnie wyposazony. Taki silnik wystarczy dla Ciebie? Bo mozesz jeszcze szukac fajnego 2.0t ale bedzie troche drozszy.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

10 Wrz 2018, 07:59

Heh pierwszy student który na pierwsze auto nie chce E46 albo innego ala'sportowego auta tylko francuza i do tego lagunę :) ale ok jakie auto by polecić...kurcze kurcze...nie wiem może citroen C5 III?
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Rok produkcji: 2007

10 Wrz 2018, 10:34

2.0 140 koni, dobry silnik ze stajni Nissana na łańcuchu. Uwaga tylko na koło dwumasowe które mimo że to benzyna nie jest bezawaryjne w tym samochodzie a koszt kompletnego ze sprzęgłem, bodajże coś koło 3 tys zł.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna

10 Wrz 2018, 14:48

raczej te 140-150km mi wystarczą :)
C5 mi się nie podoba totalnie z wyglądu, a za renault stoi fakt że wujek zajmuje się naprawami samochodów właśnie tejże marki.
nie wiem właśnie czy diesel czy benzyna, myślicie że jesli ten przebieg 85000 jest realny to ten diesel może mi robić problemy? generalnie po mieście w korkach nie jeżdżę.
Nikoks
Nowicjusz

10 Wrz 2018, 15:08

To jest również diesel pochodzenia Nissana, jeden z lepszych stosowanych w Renault. Oczywiście jeśli przebieg jest realny a auto było regularnie serwisowane i prawidłowo użytkowane to spokojnie zrobi z 4-5 razy jeszcze taki przebieg. Fakt jest taki że ma filtr cząstek stałych a on nie lubi krótkich tras. Ogólnie diesel powinien robić dłuższe trasy i mieć czas się nagrzać.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mocny, wytrzymały silnik - samochód do driftu
    Drugim istotnym elementem driftowozu jest silnik. Musi z łatwością wprawiać koła w ruch, dawać dużą moc, by nawet w poślizgu można było dogonić rywala i być niebywale wytrzymały. Moc samochodów driftingowych niejednokrotnie ...

10 Wrz 2018, 16:37

Do takiej jazdy po miescie diesel to zrodlo potencjalnych problemow.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

10 Wrz 2018, 22:39

mateusz9986 napisał(a):To jest również diesel pochodzenia Nissana
to tak dla sprostowania żeby głupoty się nie rozchodziły dalej to ''Silnik opracowany przy współpracy z inżynierami Nissana'' to nie to samo co ''pochodzący z Nissana'' Bo podaj mi chodz jeden przykład do jakiego Nissana przed 2005r był wsadzony ten silnik?
To samo gdzieś pisałeś że silniki BMW pchane są do jakiegoś francuza, współpraca to nie wyłączność.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Wrz 2018, 02:15

nie dodałem że te 25 km dojeżdżam autostradą :P
ktoś wyda jeszcze jakąś opinie na temat tych dwóch aut? wstępnie umówiłem się na oględziny ale fajnie by coś było usłyszeć jeszcze
Nikoks
Nowicjusz

13 Wrz 2018, 22:50

nie sądzicie że ta cena jest trochę za niska? byłem dzisiaj oglądać ten samochód, bardzo fajnie to wygląda, ale zastanawia mnie ta cena. sprawdziłbym to auto w ASO ale zanim wydam te 240zł chciałbym się dowiedzieć co Wy o tym sądzicie. Przebieg wydaje sie wiarygodny
Nikoks
Nowicjusz

14 Wrz 2018, 09:53

Zapytałeś sprzedającego dlaczego w ogłoszeniu nie ma informacji o bezwypadkowości? Może to jest klucz do zrozumienia niskiej ceny.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

14 Wrz 2018, 13:18

Tak, rzekomo lakier jest w oryginale i wymieniana była tylko lampa i prostowana maska bo babka która tym autem jeździła oparła się o inny samochód. Dzisiaj to chyba będę weryfikował i podjadę tam jeszcze raz z miernikiem lakieru.
Byłem oglądać również ten samochód : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i wiadomo, komis więc troche odpicowany, opony popsikane czernidłem itd ale technicznie wygląda to fajnie, lakier praktycznie calutki w oryginale, przebieg niewielki i udokumentowany ale autko z francji więc wiadomo trochę obić ma i w środku też w gorszym stanie niż ten tańszy który linkowałem wcześniej. Ciężka sprawa kupno auta, ale napaliłem się na lagune 3 GT, zresztą moja dziewczyna też :D
Nikoks
Nowicjusz

14 Wrz 2018, 15:21

Przebieg zastanawiający jak na 10-letniego diesla.
Tu fajna Laguna od vitoocars (zaufany sprzedawca):
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

14 Wrz 2018, 21:47

auto bylo rzekomo w ASO serwisowane więc może warto u nich to zweryfikować. jutro jadę badać tego tańszego bo coś musi być na rzeczy że nie ma zaznaczonej opcji że bezwypadkowy
Nikoks
Nowicjusz

15 Wrz 2018, 23:11

hej, mam już swój wątek nt szukania samochodu dla mnie do 30 tys, i mam 2 egzemplarze na oku o czym już pisałem. Chciałbym zebyscie pomogli mi wybrac. Przebieg i rocznik podobny, wyposazenie identyczne. Stan rowniez podobny. Sprawdzilem oba auta na autodna i w egzemplarzu z polski : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wyszło "ODNOTOWANO SZKODĘ NA POJEŹDZIE
Kraj: POLSKA
Kwota: 15000 - 20000 PLN"
w 06.2018 i 07.2018.. czy to jest jedna szkoda? jeśli tak to dlaczego rozłożona na dwa? właściciel mówił mi że uszkodzona była lampa, wygięta maska którą udało się naprostować i przesunięty zderzak ale coś mi nie gra z tą kwotą która jest absurdalnie duża w porównaniu do wartości auta.. lakier wygląda na fabryczny, tzn maska 170-200, reszta po 140.
Drugie auto z francji : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wszystkie papiery z ASO itd, przebieg raczej autentyczny, również fabryczny lakier jedynie gorzej zachowany na zewnątrz no i środek też. Pomożecie to jakoś zinterpretować? Co byście na moim miejscu zrobili?
Ostatnio edytowany przez mike, 16 Wrz 2018, 01:01, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
Nikoks
Nowicjusz