Fajne kombi do 25k

11 Maj 2021, 10:25

Cześć, pozwolę się podpiąć bo mam bardzo zbliżone wymagania :)

Poszukuje kombi do 25 tyś, który będzie fajnie jeździł na gazie i miał choć trochę pod pedałem. Rozglądam się za audi a4b7 1.8t, słyszałem że te stare jednostki bardzo fajnie współpracują z LPG właśnie.
Dotychczas jeździłem Leonem I 1.6, nie narzekam, super autko, ale brakuje tej mocy, a wyprzedzanie to sport ekstremalny, dlatego boję się tych małych silników.
Co myślicie o tych B7 i czy ewentualnie polecacie coś jeszcze? Nie mówię że musi to mieć 300km, bo jeżdżę głównie po mieście ale żeby chociaż jak się kilka razy w roku w trasę wybiorę, to żeby nie bujać się 120 autostradą :D
Ostatnio edytowany przez mike, 11 Maj 2021, 15:07, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Lepiej założyć nowy temat, w tamtym zrobiłby się bałagan ;)
Ravien
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2016
Auto: Nie mam

11 Maj 2021, 11:50

A nie lepiej A6 C6 Avant 2,4 np?
A4 B7 jest dośc ciasnym autem, stara konstrukcja sprzed 20 lat a 1,8T ma też swoje wady. No i 1,8T w takim aucie zbyt dynamiczny nie będzie, 2,4 może też nie ale fajne brzmienie i bez turbo, za to dużo przestrzeni

Weź pod uwagę też popyt na te auta i ich stan
Natomiast jeśli chodzi o przestrzeń to Passat B6 kombi bije na głowę to Audi A4, no ale tam z benzynami pod lpg kiepsko, dlatego wyżej proponowałem diesla.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Maj 2021, 12:38

Dzięki za odpowiedź. Co prawda auto będę "zamawiał" od znajomego który ściąga auta z Niemiec. Słyszałem, że znaleźć 1.8t w dobrym stanie to faktycznie coraz większy problem, dlatego łudziłem się że może tam upoluje jakąś ładniejszą sztukę.
Faktycznie poczytałem o tym A6 2,4 i silnik ma dobre opinie, w dodatku pod LPG. Tylko chyba trochę poza budżetem bo widzę że zadbane egzemplarze z przebiegiem do 200k powyżej 30tys :/
Ravien
Nowicjusz

13 Maj 2021, 11:03

W tym budżecie jesteś w stanie znaleźć fajnego Avensisa T25 z końca produkcji tego modelu. Tu silnik 1.8 powinien Ci w zupełności wystarczyć.

Można tu też spojrzeć w stronę BMW E60 525 ciekawa alternatywa dla Audi A6 wymienionego wyżej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Maj 2021, 14:21

A jeszcze podpytam o mazde 6 II z silnikiem 2.0. Podobno niezawodna jednostka i do LPG przy doglądaniu co jakiś czas luzów zaworowych jak najbardziej się nadaje. Dodatkowo za te pieniądze widzę roczniki 2008/9. Rodzice mieli mazde 6 I 2.0tdi bodajże. Komfort jazdy, super, generalnie bardzo dobrze wspominam to auto dlatego przyszła mi na myśl druga generacja. Pozostaje temat rudej, ale jak wspominałem auto będzie sprawdzał mi znajomy z zachodu więc może idzie upolować jakiś zadbany egzemplarz. Co myślicie o tych autach?
Ravien
Nowicjusz

13 Maj 2021, 16:55

Mlodszej niż 2009 i tak byś nie kupił bo w 2010 był lift, wszedł silnik na bezpośrednim wtrysku i montaż lpg uczynił nieopłacalnym. Korozja występuje więc trzeba pilnować konserwacji itd. ale to już kwestia konkretnego egzemplarza, kilkanaście lat po drogach jeżdżą i są w roznym stanie.

Z rzeczy, które jeszcze tutaj nie padły to zainteresowalbym się laguną 2.0T
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Toyota Auris III
    Toyota zaprezentowała nowego Aurisa. Z wyglądu wg mnie jest progres nie tylko w porównaniu z poprzednikiem ale też z poprzednikiem poprzednika Kolejnym znakiem czasu jest to, że nie będzie w ofercie diesli. Coraz więcej ...
    Bolid R.S.17 Renault Sport Formula One Team
    Zespół Renault Sport Formula One zaprosił do Londynu przedstawicieli międzynarodowych mediów i swoich partnerów na premierę bolidu R.S.17, w którym kierowcy zespołu będą ścigać się w nadchodzącym ...