Świeżak potrzbuje pierwszego samochodu! :{

13 Maj 2021, 14:23

Witam wszystkich zebranych!

Jestem w trakcie kończenia prawa jazdy i od dłuższego czasu zastanawiam się jaki samochód kupić na pierwszy. Już kilka rad dostałem, nie Niemiec, bo drogi w utrzymaniu, bo wyeksploatowane, bo żre olej itp itd. Nie za mocny, bo się zabijesz, i nie za drogi bo jak będzie jakiś incydent to żeby nie było płaczu i pustek w portfelu przez koszty naprawy.

Potrzebuję samochodu do głownie jazdy po mieście i rzadszej jazdy w trasy 75:25, preferowałbym benzynę, która nie będzie paliła jak smok, ale samochód będzie miał te 100KM, 3 albo 5 drzwiowy co do tego nie mam wymagań.

W głowie mam 3 samochody, które trafiają w mój gust i wydają się (według mnie) dobrym rozwiązaniem tj:

- Seat Ibiza III 1.6
- Opel Astra H GTC 1.6
- Hyundai Coupe - samochód trochę odbiega od pozostałych 2, lecz równie bardzo mi się podoba.

Na zakup pierwszego auta chciałbym przeznaczyć max. 16k jeśli mielibyście jakieś propozycję z chęcią ich wysłucham. Jeśli macie też coś do powiedzenia o samochodach wymienionych wyżej również z miłą chęcią przyjmę informacje.

Z góry dziekuję za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
Bartekcz
Nowicjusz

13 Maj 2021, 15:54

Ibiza spoko, astra spoko. Astra mimo, że jako model strasznie nudna to na pewno wolałbym gtc niż ibizę. Hjundaj też spoko technicznie ale trzeba uważać na rdzę no i będzie zdecydowanie mniej praktyczny.
Fajną opcją może być fiat grande punto 1.4T ale to dość rzadka konfiguracja. Zerknij też na focusa, kia ceed, i30. Ceed wychodził też jako 3d i w sumie całkiem przyjemnie to wygląda. Z rzeczy rzadziej spotykanych volvo c30
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km