Fajny samochód dla 23-latka w granicach 16500zł

03 Sie 2013, 17:25

Witam wszystkich !
Poszukuje auta, które będzie moim trzecim pojazdem. Budżet to ok 16000zł. Będę nim pokonywał ok 40 km dziennie nie licząc weekendowych wypadów(czasem zdarzy się dłuższa trasa np w wakacje, gdzie pokonać trzeba 300 km albo więcej).
Jeśli chodzi o rodzaj nadwozia to interesuje mnie sedan, coupe oraz trochę mniej ale też hatchback. Wystarczy mi że w bagażniku zmieszczą się tam dwie spore torby podróżne.
Jeśli chodzi o paliwo to nie jestem zdecydowany. Jedne modele mają lepsze benzyniaki a inne diesle. Grunt to spalanie które nie zabije mojej kieszeni. bardziej przekonany jestem do benzynki z gazem przy dzisiejszych cenach gazu, ale gdy diesel mnie zaskoczy oszczędnością to również mogę się skłonić ku niemu.
Co do wyposażenia, to fajnie gdyby w środku była skóra, ale nie za wszelką cenę. Oczywiście im bardziej samochód nowoczesny tym lepiej, ale nie będę przedkładał rocznika ponad wszystko. (Nie kupię alfy romeo z 2006 zamiast bmw e46 z 2002 - to tak przykładowo;p) Ale jakby nie patrzeć przykładam uwagę na wyposażenie oraz wygląd wnętrza auta.
Chciałbym aby moc była przynajmniej około 130 km. Ale nie szukam 200 konnej bestii. wszystko w granicach rozsądku i ekonomii.
Oczywiście nie wszystkie moje wymagania przekładają się na proponowane auta, bo wstawiam je jedynie w celu poglądowym, abyście pomogli mi zdecydować.. Przeglądałem większość portali i wybrałem trochę modeli, którymi jestem zainteresowany. Ale nie zamykam się oczywiście w tym przedziale. Oto one:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę tego jest jak widać:D Ale szczerze mówiąc interesuje mnie jakiś większy samochód niż audi a3 więc bardziej przychylam się do BMW e46, AUDI a4, Mercedes CLK, Mitsubishi galant, SAAB 9-3. Co mi możecie polecić, a co odradzić??
czekam na wasze opinie.
pozdrawiam. ;)
damiangxxx
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 2008
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Vectra B

03 Sie 2013, 18:32

Cześć, przeczytalem Twój temat i widzę że zainteresowałeś się Volvo S60. Auto do którego podałeś link to jakieś nieporozumienie, obity z każdej strony, środek bardzo zaniedbany, skrzynia automat ale nie działa prawidłowo :shock: . Nie wiem czy wiesz ale remont automatycznej skrzyni może kosztować nawet kilka tysięcy złotych?
Nawet gdybyś przeznaczył resztę pieniedzy na doprowadzenie auta do dobrego stanu wątpię, że Ci ich wystarczy.
Dla porównania posyłam linki do dobrych, sprawdzonych samochodów od pasjonatów:
http://volvoforum.pl/viewtopic.php?f=19 ... ead#unread
Może coś Cię z tego zainteresuje, jakby coś to pytaj.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

03 Sie 2013, 19:35

Siema..
wiesz co, kolega ma rację..
Te volvo to jakiś żart.. bardzo zaniedbany i wgl..
Są lepsze auta, te audi wygląda fajnie.. ( nie tylko że ma bodykit i felgi :D )

POZDRO!
szogun15
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.5 dCi
Rok produkcji: 2004

04 Sie 2013, 10:17

Volvo podałem przykładowo jak reprezentant tego modelu z myślą, że mi go polecicie albo odradzicie. Wydaje mi się, że skłonię się do BMW e46 albo SAABA 9-3. Możecie mi coś powiedzieć na temat tych aut? Lepiej wybrać diesla czy benzyniaka? Tu mam znalezione kilka aut z mojej okolicy:
[link do Tablica wygasł]

Co myslicie o tych autach? Co Wy byście wybrali i dlaczego??
damiangxxx
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 2008
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Vectra B

04 Sie 2013, 19:14

Polecić Volvo mogę jak najbardziej, Komfortowy, bezpieczny, dobrze wyposażony, świetne silniki D5 nie do zajechania. Koszty utrzymania na poziomie Saaba. Sporo nieautoryzowanych serwisów w całej Polsce jak i również sporo sympatyków marki którzy zawsze pomogą jeśli będzie potrzeba. Nie wiem czy jest sens zachwalać konkretną markę bo zaraz zaczną się sprzeczki że to jest lepsze a to najlepsze. Ważne jest to co Tobie się podoba, sam ukierunkuj się na daną markę bo to samochód dla Ciebie. Jeśli potrzebujesz auta niezawodnego, prostego ale praktycznego, z pazurem a zarazem bezpiecznego to właśnie S60/S80 jest dla Ciebie. Co zrobisz dalej Twoja decyzja, najlepiej wsiądź, przymierz się, przejedź a potem odrzucaj bądź nie. Myślę że Volvo Cię pozytywnie zaskoczy o czy się już wielu przekonało.
Pozdrawiam
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi