Sedan do 12 tys. zł powyżej 120KM

01 Sie 2013, 22:33

Witam,

Poszukuje samochodu, w sedanie do 12 tys. zł o mocy która przewyższa lub jest równa 120KM. Najlepiej mało awaryjny i spalający niewiele. Obecnie zastanawiam się nad Volvo s40 lub Roverem 75. Prosiłbym o propozycje i komentarz co do Volvo i Rovera. Dzięki!
Vegonator
Nowicjusz

Auto: nie mam

01 Sie 2013, 22:47

Jeśli Rover 75 to tylko diesel, w benzyniakach pada uszczelka pod głowicą, ogólnie benzynowe silniki rovera to nic dobrego. Diesel jest zapożyczony z BMW więc powinien być w porządku.

A co do volvo to moim zdaniem 2,4 D5 (diesel) ale s80, z tego co widzę to szukasz samochodu z luksusem wewnątrz, a s40 ciężko znaleźć, jednak do s80 troszke dołożysz i możesz wyhaczyć coś fajnego. A dodam że opłaca się kupić coś delikatnie stukniętego (uszkodzony zderzak, lampa etc.)

nie jestem expertem, ale myśle, że co nieco wiem o tych autach. Osobiście jeśli kierowałbym się luksusem wybrałbym rovera w full opcji (skóra, navi, klima 2strefowa etc.) A jeśli kierowałbym się praktycznością, kosztami exploatacji, mniejszą awaryjnością itd to wybrałbym volvo, ale tak jak mówie nie s40 a s80 2,4 d5
czaja1295
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 01 2014
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: BMW 3 E46 Touring
Silnik: M47 D20TÜ
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Sie 2013, 23:05

Dzięki za odpowiedź. Ten rover przyciąga moją uwage właśnie ze względu na wygląd środka ale nie będę mieć pieniędzy na późniejsze naprawy. s80 jest troszeczkę za duże i dużo spala, pozatym jest całkiem fajne. Prosiłbym o jeszcze jakieś propozycje.
Vegonator
Nowicjusz

02 Sie 2013, 12:16

No, czy s80 tak dużo spala to bym nie powiedział koledze w trasie 5,3L/100km, dla innych tak dużych aut jest to nieosiągalne.
Dlaczego miałbyś nie mieć na dalsze utrzymanie rovera? Z tego co się orientuje to te auto w dieslu nie jest nadmiernie awaryjne. Jeździ na łańcuchu rozrządu, jakbyś trafił za te pieniądze serwisowanego w ASO to bajka.
I nie wierz w opinie znajomych typu rover to nie samochód, automat to lipa, alfa ciągle się psuje itd..
Są rovery dobrze utrzymane, serwisowane, mają zmieniane wszystko na czas i dobrze chodzą i jeszcze długo byś się takim pocieszył, ale pamiętaj diesel!
Każdy automat ma wady tak jak i manual, tak samo musisz szukać autka zadbanego, ze zmianami olejów i innych pierdołek na czas.
Alfa, alfa to jeden z lepszych silników diesla obecnie, tak przynajmniej uważam JA. 1.9 JTD, coś pięknego,kuzyn zrobił w 147 120tys km i nic nie wymienil, poza olejem itp. Jedyne co boli alfe to zawieszenie, a właściwie to polskie drogi. Więc na mój rozum, żeby się tym zawieszeniem nacieszyć to potrzebaby je umocnić, ulepszyć.

Nie wierz w polskie zabobony.

Polecam Ci takie auta:
Praktycznie bezawaryjne i małe spalanie: Audi A6 c5 1.9 TDI, Skoda Octavia 1.9 TDI, bmw e46 w dieslu, aha no i dużo jest egzemplarzy tych aut z bogatym wnętrzem. :)

Większa ilość luxusu, ale troszke większa awaryjność, jednak nie duże spalanie:
jeśli małe gabaryty to alfa romeo 147 1.9 JTD, Fiat Stilo 1,9 JTD
a jeśli coś większego Alfa 156 1.9 JTD

Aha no i jeszcze Ford Mondeo czy Focus diesel, ale nie jestem pewien jaka pojemność byłaby najlepszym rozwiązaniem chyba 2,2 CDTI.
czaja1295
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 01 2014
Auto: BMW 3 E46 Touring
Silnik: M47 D20TÜ
Rok produkcji: 2003

02 Sie 2013, 13:44

czaja1295 Twój optymizm jest porażający tym bardziej że mówisz o dieslu za 12k.

Czy Ty myślisz że Alfa to tylko silnik ???
Widzę że nawet jesteś większym optymistą niż sami użytkownicy Alf o problemach których można poczytać na alfahoholicy.pl
Zapomniałeś jeszcze dodać że sprzedaż alfy jest totalną klęską, gdzie cena rynkowa nic nie ma wspólnego z rzeczywistością.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

03 Sie 2013, 00:01

Dzięki. Chciałbym poznać jeszcze wasze opinie nt. volvo s60 d5 diesel
Vegonator
Nowicjusz

03 Sie 2013, 07:19

czaja1295 napisał(a):A jeśli kierowałbym się praktycznością, kosztami exploatacji, mniejszą awaryjnością itd to wybrałbym volvo, ale tak jak mówie nie s40 a s80 2,4 d5

Rover 75 będzie o wiele tańszy w utrzymaniu od volvo
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

03 Sie 2013, 07:54

Już wolałbym Rovera czy Volvo niż Alfe..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

03 Sie 2013, 14:16

s60 2,4 d5 to jeden z najlepszych silników wyprodukowanych w Europie, czytałem że żywotność tego silnika określana jest na powyżej 700tys.km. ale przy odpowiednim uzytkowaniu można ten okres znacznie wydłużyć. Do tej pory te silniki są bardzo popularne.
S60 gabarytowo mniejsza od 80tki, myślę że niewiele odstaje poziomem komfortu od większego brata.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

04 Sie 2013, 20:14

Nie na płakać mi się chce jak czytam te głupoty co wypisuje kolega :czaja1295 :shock: :x .
Rover 75 owszem ma problemy z uszczelka pod głowicą ale tylko silniki 1,8 .Co do diesela to tez nie ma racji oczywiście są to silniki BMW ale ,BMW wprowadziło te silniki jako pierwsze do Rovera w celu przetestowania :) bo poco psuć sobie renomę. Okazało się że konstrukcja całkiem ok ,lecz zdarzają się przypadki pęknięcia wału korbowego .Wiec BMW poprawiło ta wadę i zaczęli montować owe silniki do swoich maszyn.Rover jest ogólnie ładnym i wygodnym autem ,lecz trzeba mieć troszkę pojęcia o mechanice bo inaczej to mechanicy zedrą z ciebie wielkie kwoty . AAA jeszcze co do skrzyni też się myli ,automat nie do zdarcia japońska skrzynia jatco montowana w : Mazda,jaguar,ford ,Rover i kilku innych markach warunek jest jeden że będzie zalewany oryginalnym olejem i wymieniany zgodnie z zaleceniami producenta.Manualna skrzynia to problemy z dwumasą,pompa sprzęgła i łożyskiem wyciskowym ( Wysprzeglikiem)
tomi24lbn
Nowicjusz

Auto: ROVER 75
Silnik: 2,5 v6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2000