No, czy s80 tak dużo spala to bym nie powiedział koledze w trasie 5,3L/100km, dla innych tak dużych aut jest to nieosiągalne.
Dlaczego miałbyś nie mieć na dalsze utrzymanie rovera? Z tego co się orientuje to te auto w dieslu nie jest nadmiernie awaryjne. Jeździ na łańcuchu rozrządu, jakbyś trafił za te pieniądze serwisowanego w ASO to bajka.
I nie wierz w opinie znajomych typu rover to nie samochód, automat to lipa, alfa ciągle się psuje itd..
Są rovery dobrze utrzymane, serwisowane, mają zmieniane wszystko na czas i dobrze chodzą i jeszcze długo byś się takim pocieszył, ale pamiętaj diesel!
Każdy automat ma wady tak jak i manual, tak samo musisz szukać autka zadbanego, ze zmianami olejów i innych pierdołek na czas.
Alfa, alfa to jeden z lepszych silników diesla obecnie, tak przynajmniej uważam JA. 1.9 JTD, coś pięknego,kuzyn zrobił w 147 120tys km i nic nie wymienil, poza olejem itp. Jedyne co boli alfe to zawieszenie, a właściwie to polskie drogi. Więc na mój rozum, żeby się tym zawieszeniem nacieszyć to potrzebaby je umocnić, ulepszyć.
Nie wierz w polskie zabobony.
Polecam Ci takie auta:
Praktycznie bezawaryjne i małe spalanie: Audi A6 c5 1.9 TDI, Skoda Octavia 1.9 TDI, bmw e46 w dieslu, aha no i dużo jest egzemplarzy tych aut z bogatym wnętrzem.
Większa ilość luxusu, ale troszke większa awaryjność, jednak nie duże spalanie:
jeśli małe gabaryty to alfa romeo 147 1.9 JTD, Fiat Stilo 1,9 JTD
a jeśli coś większego Alfa 156 1.9 JTD
Aha no i jeszcze Ford Mondeo czy Focus diesel, ale nie jestem pewien jaka pojemność byłaby najlepszym rozwiązaniem chyba 2,2 CDTI.