Falowanie na niskich obrotach ford meverick 2.0

04 Mar 2021, 18:28

Witam wszystkich.
Problem z którym się do was zgłaszam dotyczy Forda maverick 2.0 benzyna z 2002 roku.
Otóż auto po zapaleniu zaczyna falować na wolnych obrotach. Trochę trzęsie silnikiem. Podczas zatrzymywania auta potrafi zgasnąć. podczas chamowania kiedy puszczę pedał dziwnie syczy z okolic pedała chamulca gdy delikatnie wcisne syczenie ustaje.czy ów problem ma związek z podciśnieniem czy jest to usterka typowo mechaniczna? W jednym warsztacie mówią że to wina serwa bo gubi ciśnienie i dlatego świruje w drugim zaś że to może być wina zaworow. Może ktoś miał podobny problem? Dodam że wymieniłem przewody zapłonowe i świece. Ps. Chciałbym też troszkę podnieść auto. Mógłby ktoś podpowiedzieć jak to zrobić? Z góry dziękuję
Daniel4x4
Obserwowany

• 23 Gru 2022, 17:45

Witam :) , jestem pierwszy raz na forum. Mam taki sam problem z fordem Meverick 2.0, wszystkie te same objawy co pan ma i nie wiem w czym szukać. Wymieniłem świece, kable, silniczek wolnych obrotów, wyczyśćiłem również przepustnice, sprawdziłem przepływomierz i dalej są te same objawy i nie wiem w czym szukać. Mógłby mi pan powiedzieć co u pana było przyczyną. Z góry dziękuje.
    Pozdrawiam :)
    Zosiek
    Obserwowany

24 Gru 2022, 13:02

Do sprawdzenia podciśnienia przy silniku oraz szczelność układu dolotowego.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Gru 2022, 18:50

Dziękuje za odpowiedź. Życzę zdrowych i wesołych świąt! :)
    Zosiek
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Global Small to Mitsubishi Space Star w Europie
      W związku z niespodziewanymi kwestiami prawnymi, związanymi z prawami handlowymi do znaku "Mirage" w Europie, firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zdecydowała o nadaniu nowej nazwy na Starym Kontynencie modelowi Global ...
      Brak białych linii na jezdni - jak reagują kierowcy?
      Bardzo wielu kierowców nie stosuje się do obowiązujących limitów prędkości. Jak skłonić ich do ostrożniejszej jazdy w mieście? Można… usunąć białe linie oddzielające od siebie pasy ruchu na jezdni albo ...