BMW E46- dławiący się silnik przy instalacji gazowej

26 Gru 2022, 07:25

Cześć, 2 miesiące temu kupiłam BMW e46 z silnikiem 4-cylindrowym N42, benzyna+gaz. Auto na początku jeździło ładnie, dopiero po około 2 tygodniach, silnik przy niskiej temperaturze dławił się/nie miał mocy przy jeździe na gazie. Chciałbym też zaznaczyć, że w momencie tego dławienia się silnik przełączę na benzynę, problem znika momentalnie. Zaczęło to narastać, zaczęła zapalać się kontrolka check engine, która znikała po ponownym uruchumieniu silnika. Udałam się zatem do gazownika, wymienił on filtry, zrobił serwis instalacji gazowej, a także zdiagnozował, że przyczyną tego mogą być wtryskiwacze od gazu. Zaproponował czyszczenie wtrysków jakąś maszyna, jednocześnie informując mnie, że po takiej czynności problem zazwyczaj ustępuje. No niestety nie ustąpił. Stwierdziłam, że przejadę się do innego mechanika, aby poznać także opinie innej osoby. Znalazłam dość dobry warsztat zajmujący się instalacjami gazowymi. Z informacji podanych na ich stronie wynika, że są obcykani w BMW. No i kolejna diagnoza, auto za szybko przełączało się na gaz. Dodał jeszcze, że jeśli to nie pomoże, będzie trzeba zajrzeć w valvetronic. Ku moim obawom problem nie zniknął. Powiem szczerze, że narazie odsuwam od siebie myśl, że może być to kwestia valvetronica wiec szukam innych rozwiązań. I teraz moje pytanie, co byście zrobili na moim miejscu, czy diagnozowali auto dalej u mechanika czy jednak narazie zająć się wymianą np. świec zapłonowych itd.
xKlaudynaa
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 04 05 2021
Auto: BMW E46
  • 26 Gru 2022, 08:26

xKlaudynaa napisał(a):czy jednak narazie zająć się wymianą np. świec zapłonowych itd.
    to podstawa, tak samo jak podstawa jest sprawdzenie czy nie ma nieszczelnosci układu dolotowego.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Gru 2022, 19:14

Po nowym roku się tym zajmę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieje, że to pomoże ale chyba warto spojrzeć w ten valvetronic.
    xKlaudynaa
    Nowicjusz

26 Gru 2022, 19:41

xKlaudynaa napisał(a):ale chyba warto spojrzeć w ten valvetronic.
    spojrzeć zawsze warto tylko gwarantuje Ci ze to nie rozwiąże Twojego problemu.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

26 Gru 2022, 20:10

Ja jestem dosyć początkująca w tych tematach, ale coś mi się obiło o uszy, że ten valvetronic lubi się pierdzielić, no nic zobaczymy, wymienię świece i przewody jak to nie pomoże to będę się zastanawiać, a może jednak to kwestia tych wtryskiwaczy.
    xKlaudynaa
    Nowicjusz

26 Gru 2022, 20:12

Warto sprawdzić korekty na benzynie i gazie, coś to powinno rozjaśnić.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
      Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...

26 Gru 2022, 20:15

Doobra, wezmę to pod uwagę jak będę oddawać auto do mechanika, dzięki wielkie :D
    xKlaudynaa
    Nowicjusz