Falowanie obrotów silnika na jałowym biegu

29 Mar 2016, 12:30

Witam,
jestem właścicielem Freelandera TD4 2L silnik BMW od trzech lat. Auto jest po przekładce z anglika. Auto do tej pory chodziło jak pszczółka ale zaczęły się problemy związane z falowaniem obrotów silnika na jałowym biegu. Mało tego, podczas jazdy na drugim i trzecim biegu autem delikatnie szarpie. Mam wrażenie jakby silnik nie dostawał odpowiedniej ilości paliwa. Wszystkie filtry paliwa były wymieniane. Czy spotkał się ktoś kiedyś z podobnym problemem? Proszę o pomoc.
Kazek2
Obserwowany

Auto: Land Rover Freelander
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2016, 17:54

Błędy sprawdzałeś? Może jeden z wtrysków niedomaga? Jak dajesz gazu kopci trochę, pali więcej paliwa? Zauważyłeś coś jeszcze oprócz tego co opisujesz?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Kwi 2016, 19:37

Samochód był dwukrotnie sprawdzany na komputerze, żadnych błędów nie wykryto.Spalanie jest w normie.Na pewno nie kopci.Znajomy sugeruje,
że to może być pompa lub przepływomierz.Czy jest jakiś prosty sposób by to sprawdzić ?

Pozdrawiam
Kazek2
Obserwowany

Auto: Land Rover Freelander
Rok produkcji: 2000

05 Maj 2016, 13:10

Kazek2 napisał(a):Znajomy sugeruje, że to może być pompa lub przepływomierz
Przepływomierz można wyczyścić samemu kupując podpowiedni produkt w sprayu. Nie można go jednak dotykać o czym należy pamiętać, chodzi o elementy przepływki które odpowiadają za pomiary. Spray potadzi sobie z brudem i jak wyschnie można będzie go zamontować i sprawdzić czy mamy poprawę.

Co do pompy trzeba by było zmierzyć ciśnienie jakie daje, ale tego już bez odpowiedniego przyrządu sam nie zrobisz.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Maj 2016, 13:55