Jak wymienić rozrząd w Land Roverze Freelander 2.0 diesel?

07 Lut 2009, 19:55

Witam. Chciałbym sam wymienić rozrząd w Freelanderze i mam takie pytanie czy ktos z was to robił? Mam Ferdka z 1998r. 2.0 Diesel. Czy pompe trzeba jakoś zablkować? są tam jakies znaki? Proszę o jakieś porady. Z góry dziekuje.
lrf
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Poland

07 Lut 2009, 20:36

Tak blokuje sie ją jak i koło pasowe ale lepiej będzie jeśli pojedziesz do serwisu.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

07 Lut 2009, 21:03

HEJ Irf! Ja mam frelka z 1999r i silnik Roverowski. U mnie wymiana pasków i rolek napinajacych to dobry dzień roboty dla jednej osoby. Konieczny kanał i różnorakie klucze. Nie wiem jakie masz doświadczenie, jeżeli od czasu do czasu dłubiesz to raczej daruj sbie, jeżeli masz jakiś warsztacik to do dzieła. U mnie na kołach zębatych są gdzieś znaki, ale ja nie kożystałem. Znaczyłem zdejmowałem i nakładałem nowy :wink: . Potem pokręcałem wałem, spr znaki i napięcie pasków, znowu naciągnęłem, pokręciłem i wszystko ok, i śmigam
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

07 Lut 2009, 22:03

Jeśli chcesz to robić sam t na kole pasowym masz taką dziurkę w którą należy wepchać wiertło o średnicy(u mnie 9mm)w instrukcji pisze 6mm.Oczywiście musisz trafić na tę dziurkę i zablokować.Póżniej przy pompie masz pstryczek i tam go wciskasz i się blokuje->wymienasz pasek i robisz odwrotne czynności.Z drugim kołem jest tak samo.Tyle że tam masz taki punkcik i musisz sprawdzić czy idealnie styka bo nie będzie chodził, albo będzie prychał a nie jechał.

P.S.Mogą być drobne rozbieżności bo ja daaawno temu zmieniałem te paski i nie pamiętam dokładnie co i jak.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Lut 2009, 22:15

wielkie dzięki kolego o to właśnie mi chodziło, jak by co to bede jeszcze pytał :D
lrf
Nowicjusz

08 Lut 2009, 09:48

podaj adres wyślę ci rysunek jak to się robi
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Strefy "Tempo 30 km/h" - czy to tak naprawdę działa?
    Rośnie popularność stref "Tempo 30" w miastach zarówno na świecie, jak i w Polsce, bo statystyki pokazują ich dużą efektywność. Miasta odnotowują spadki liczby wypadków od 10 do ponad 40%. Strefy te coraz częściej ...
    SKODA Octavia RS na Festiwalu Prędkości Goodwood
    Podczas Festiwalu Prędkości Goodwood 2013 SKODA po raz pierwszy zaprezentuje Nową Octavię RS. Nowa SKODA Octavia RS to sportowa i jednocześnie najszybsza seryjna wersja najważniejszego modelu marki. Samochód będzie ...

08 Lut 2009, 12:03

[email widoczny po zalogowaniu] ja też bym poprosił
radek5277
Początkujący

08 Lut 2009, 12:25

witam. mój emeil: [email widoczny po zalogowaniu]
wielkie dzięki :D
lrf
Nowicjusz

08 Lut 2009, 13:08

Kolego "macpaw5" mam jeszcze problem z napedami. Przy całym skręcie na luzie auto mi hamuje i aż się zatrzymuje, czytałem na forum i niektórzy piszą że jest to normalne inni że nie. Jak z tym jest? A jak jechałem na śniegu i dałem cały skręt to freelandre nie skęcił tylko poleciał do przodu. Jaka może być przyczyna?
Land Rover Freelander 2.0 TD
lrf
Nowicjusz

08 Lut 2009, 20:11

Wpadłeś w poślizg :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

08 Lut 2009, 21:04

jadąc 5km/h :lol:
Land Rover Freelander 2.0 TD
lrf
Nowicjusz

09 Lut 2009, 01:18

napiscie jakie macie silniki podesle wam rysunki
-teraz rzadko zagladam na te forum poniewaz moderator usuwa moje posty piszczie na pw sorki za klopot uswa moje tematy a to jest chyba nie fer
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

09 Lut 2009, 10:06

landrovera 2000poj diesel
radek5277
Początkujący

09 Lut 2009, 15:23

mam freelandera 2.0 diesel z roku 1998