Falujące obroty

13 Lis 2016, 22:02

Witam jestem posiadaczem mercedesa w124 ,automat ,silnik 3,2, 92rok jakiś czas temu założyłem istalacje LPG i całym moim problemem są falujace obroty na gazie (nie zawsze są momenty jak by problem ustał). Regulacja nie pomogła wymiana sondy lambda i uszczelki pod wtryskami również. Proszę o pilną pomoc !!!!
ricco1984
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2001
Auto: mercedes w124
Silnik: 3,2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1992

14 Lis 2016, 15:43

Jeżeli na benzynie nie ma tego problemu i występuje on tylko na LPG, to winny może być np. reduktor albo sterownik LPG. Na instlacje LPG jest dwa lata gwarancji, więc jak mieścisz się w tym okresie, to jedż tam, gdzie ta instalacja była zakładana, niech się podepną pod komputer i szukają. A jak nie dadzą rady naprawić, to niech demontują i oddają pieniędze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

14 Lis 2016, 18:38

owszem gaz na gwarancji ale byłem już u dwóch gazownikow i każdy powiedział ze to nie wina instalacji. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi ale ręce opadają już zabrakło mi pomysłów na to falowanie
ricco1984
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 07 2001
Auto: mercedes w124
Silnik: 3,2
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1992

14 Lis 2016, 21:40

ricco1984 napisał(a):owszem gaz na gwarancji ale byłem już u dwóch gazownikow i każdy powiedział ze to nie wina instalacji.

Jeżeli na Pb jest wszystko ok, a falowanie pojawia się, jak przełączysz zasilanie na LPG, to czego to może być wina? Wg mnie tylko instalacji gazowej.
Jaka to jest instalacja? Większość instalacji LPG korzysta z tych samych czujników co sterownik silnika z Pb. Więc te czujniki można odrzucić. Ale jeżeli gazownicy twierdzą, że to nie wina LPG, to podjedż na diagnostyke komputerową i niech fachowieć sprawdzi parametry pracy silnika na Pb, czy tam wszystko faktycznie jest w porządku.
Instalacja gazowa ma nieco większe wymagania od poszczególnych części silnika, z którymi współpracuje niż instalacja zasilania Pb. Być może faktycznie jakiś czujnik delikatnie świruje i Pb tego nie wyczuwa, ale LPG już tak.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Wiosenny długi weekend "majówka"
    Przed nami majówka i wielu kierowców wybierze się ze swoimi rodzinami na odpoczynek. Zanim jednak wsiądziemy do samochodu, odpowiednio zaplanujmy podróż i przygotujmy się do niej. Wyjeżdżając na drogi ...