Volkswagen Polo - odłącza gaz przy gwałtownym wzroście obrotów

17 Paź 2016, 09:42

Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Polóweczki, która posiada nie najświeższą już instalację ale na początku było wszystko ok a teraz.........
Auto szarpie i dusi się dopóki temperatura płynu w układzie chłodzenia nie osiągnie min 70 ale najgorsze w tej chwili jest to, że przy gwałtownym dodawaniu gazu ( w trakcie wyprzedzania itp ) czy nawet w trakcie zmiany biegów, odcina gaz .

Ktoś, coś podpowie?

Pozdrawiam
Marcin
Marcin198001
Obserwowany

Prawo jazdy: 23 12 1999
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volksawgen Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Paź 2016, 15:40

Marcin198001 napisał(a):Auto szarpie i dusi się dopóki temperatura płynu w układzie chłodzenia nie osiągnie min 70
Kiedy wymieniałeś filterki od gazu i miałeś robiony przegląd instalacji?

Marcin198001 napisał(a):najgorsze w tej chwili jest to, że przy gwałtownym dodawaniu gazu ( w trakcie wyprzedzania itp ) czy nawet w trakcie zmiany biegów, odcina gaz
Czy odcina go tylko podczas gwałtownego przyciskania gazu i później auto wraca zpowrotem na gaz czy musisz je ręcznie przełączać żeby ponownie chodziło na gazie?

Mi to wygląda na problem z przepływem gazu. Podczas gwałtownego przyspieszania masz większe zapotrzebowanie na paliwo niż zazwyczaj i może jest za małe ciśnienie gazu przez np. przypchane filterki dlatego komputer decyduje o przełączeniu na Pb bo to dla niego sygnał o niskim stanie gazu w zbiorniku.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Paź 2016, 13:29

Ja proponuję zregenerować lub wymienić parownik - miałem te same objawy u siebie i dopiero wymiana parownika pomogła. Na zimnym silniku nie było wogóle mowy o jeździe, bardzo często nie było wolnych obrotów czego wynikiem było szarpanie podczas jazdy, a czasami instalacja sama się przełączała na Pb i nie raz nie dało się jej przełączyć na LPG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zegarek Nissan Nismo Watch
    Nissan przedstawia pierwszy zegarek typu smartwatch, umożliwiający nawiązanie połączenia pomiędzy samochodem i kierowcą. Nissan zostanie pierwszym producentem samochodów, który opracował zegarek smartwatch stworzony ...