Falujący licznik Meriva

24 Lut 2019, 17:45

Czy spotkał się ktoś z problemem falującego licznika
potrafi pokazywać prędkość na postoju, a w czasie jazdy faluje
Nie jest to zjawisko stałe potrafi kilka dni falować, a potem kilka dni nie
Spotkał się ktoś z problemem?
grzewkins
Nowicjusz

25 Lut 2019, 13:53

Który rok masz tej Merivy i jaki silnik? Jest tam linka czy elektronicznie sterowany licznik?

Przy linkach jak obrotomierz falował to najczęściej w skrzyni mocowanie było już na tyle wyrobione że powstawały luzy w napędzie i właśnie przez to wskazówka nie trzymała stałej pozycji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Lut 2019, 09:43

Cichy77 napisał(a):Który rok masz tej Merivy i jaki silnik? Jest tam linka czy elektronicznie sterowany licznik?

Przy linkach jak obrotomierz falował to najczęściej w skrzyni mocowanie było już na tyle wyrobione że powstawały luzy w napędzie i właśnie przez to wskazówka nie trzymała stałej pozycji.

Rok 2004, Seria A, silnik 1,7 DTi, licznik elektryczny
grzewkins
Nowicjusz

03 Mar 2019, 14:14

Z tego co wiem to w oplach za prędkość odpowiadał czujnik ABS w lewym przednim kole, sygnał szedł przez przekaźnik pomarańczowy (tu nie jestem pewien).

Czy ABS działa poprawnie?
Dobrze by było sprawdzić błędy w sterowniku.
Cichy77
Forumowicz VIP

04 Mar 2019, 07:30

ABS ok.
Jak mi podłączyli komputer nie było błędów
grzewkins
Nowicjusz

09 Mar 2019, 17:27

Skoro tak to problem może być w samym liczniku i silniczku od prędkościomierza.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony zimowe są zbyt miękkie na lato
    Jeśli serwis oponiarski doradził, żeby dojechać zimowe opony latem – bo i tak już się kończą – to zmień go na bardziej profesjonalny. Zmień też koniecznie opony – najpóźniej przed wyjazdem wakacyjnym. ...
    Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...