Faluje syczy opel vectra 1.8

09 Lis 2010, 17:05

Witam,
mam problem z swoim oplem. Nikt nie jest mi w stanie pomóc. Mianowicie posiadam opla vectra b 1,8 16v 97r. jakiś czas temu miałem sciąganą głowice i po poskładaniu wszystkiego (nie przezemnie) coś jest nie tak. Objawy:
syczy z kolektora dolotowego okolice 4 cylindra
falują obroty

wszystkie wężyki od podcisnienia sś dobrze powpinane i wszystkie całe.
dodatkowo na zimnym jest w miarę ok. Gdy się rozgrzeje zaczyna falować, pofaluje po czym zaświeci się check engine i wtedy przestaje falować i pracuje idealnie równo. Gdy wtedy dodaje gazu musze ostrożnie wciskać pedał bo inaczej go zadusi i zgaśnie. Gdy check się nie świeci a obroty falują nie ma zadnego przyduszania. Błędy są dwa:
0100 Nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza
0130 Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l

przepływka była podmieniana i nic to nie zmieniło.

wie ktoś co posprawdzać żeby było dobrze? podejrzewam że jakaś nieszczelność na dolocie (między głowicą a kolektorem dolotowym) bo z tego miejsca slychac syk.
pozdrawiam.
ble
Nowicjusz

Miejscowość: sc

10 Lis 2010, 10:19

Sprawdź szczelność dokręcenia kolektora dolotowego, może łapie lewe powietrze. Wez np. plaka lub samostart albo jakikolwiek spray który się pali i psikaj w koiło mocowania kolwktora .Zmiana obrotów lub gaśnięcie oznacza nieszczelność, Sprawdź też osadzenie wtrysków paliwa, często ich uszczelniacze po ponownym montażu pękają.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

11 Lis 2010, 17:34

Wczoraj sprawdzałem dokręcenie tego kolektora i od góry wszystkie śruby dobrze trzymają od dolu niestety nie sprawdzałem, bo nie miałem dostępu do kanału. Jutro sprawdze od dołu jak tam dokręcenie i psikne tym plakiem zobaczymy co sie stanie. a te obroty jak powinny skoczyć?
ble
Nowicjusz

12 Lis 2010, 09:21

Najprędzej silnik będzie dławiło tak jakby go zalewało lub go po prostu zgasi. Zamiast powietrza będzie dostawał przecież dodatkowe paliwo jakim jest gaz do napędu aerozoli a za dużo paliwa i za mało powietrza spowoduje utrudnione spalanie.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

12 Lis 2010, 09:44

Między kolektorem ssącym a głowicą jest łącznik gumowy przy czwartym cylindrze.
Oryginalnie są założone sprężyste opaski zaciskowe, jedną zmień na zwykłą skręcaną.
Teraz musisz ściągnąć kolektor, żeby to poprawić.
andrzej_124
Stały forumowicz

12 Lis 2010, 13:05

andrzej_124- możesz mi napisać o co dokładnie chodzi z tym łącznikiem? Wiem że między kolektorem ssącym a głowicą jest uszczelka. Chce kupić nową i od razu wymienić

arciasty- ok dzięki dziś zrobię tą próbę
ble
Nowicjusz

12 Lis 2010, 18:46

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

na tym zdjęciu pod czarną strzałką, ten duży otwór.
andrzej_124
Stały forumowicz

14 Lis 2010, 16:58

u mnie nic podobnego niestety nie ma.
ble
Nowicjusz

14 Lis 2010, 18:01

może świece są poluzowane lekko
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

15 Lis 2010, 11:03

nie nie świece sa dokrecone. Ostatnio wymieniałem uszczelkę pod zaworami to sprawdzałem i są ok.
a jak by miedzy głowice a dolot nawalic (w to miejsce gdzie syczy) silikonu zeby sie uszczelnilo?
ble
Nowicjusz

16 Lis 2010, 20:14

silikonu się nie daje na takie rzeczy nie jest to profesjonalnie zronione musisz założyć uszczelke drugą porządnie wyczyść
ochroniarz02
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

17 Lis 2010, 15:53

ok. uszczelkę jutro kupuję może w piątek albo w sobotę wymienię i zobaczymy co będzie z nową uszczelką

[ Dodano: 20 Listopad 2010, 16:39 ]
nowa uszczelka. i jest super! działa równa nie zassysa lewego powietrza poezja, check też nie pali się. Dzięki za pomoc. Jakiś d...l zamontował uszczelkę z kawałkiem urwanym i tamtędy zasysało lewizne. teraz spoko 4h roboty bez demontaży listwy wtryskowej i przewodów paliwowych.
ble
Nowicjusz