Fatalne warunki na drodze

29 Wrz 2010, 10:21

Skoro temat zostal znowu poruszony, to ja dodam, że bardzo duży wpływ na samopoczucie kierowcy podczas jazdy w trudnych warunkach na drodze ( upał, korki, śnieg, deszcz itd ) najlepsza jest klimatyzacja. Kierowcy jadąc samochodem z włączoną klimą są mniej nerwowi, mniej zmęczeni, mniej drażliwi itd. ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Gru 2010, 11:27

niewiedzieliście ze autokary i tiry nie mają zimówek ??????????????
piotrauto
Stały forumowicz

02 Gru 2010, 19:59

http://eu.goodyear.com/pl_pl/tires/repo ... /index.jsp

tak tak a te tutaj to złudzenie, to że mało osób zakłada nie znaczy że nie ma ;)

p.s.
te tutaj są na oś napędową są też na sterującą i do naczepy
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

04 Gru 2010, 11:15

Może to brutalnie zabrzmi, ale w takie ekstremalne warunki częśc kierowców w ogóle nie powinna siadac za kółko, skoro nie umie sobie ze śniegiem, mrozem, deszczem na drodze radzić, bo słabo jeżdżą , bo jeżdżą rzadko, bo sa nerwowi itd.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

04 Gru 2010, 13:25

kingiko- coś w tym co mówisz jest racji. Ostatnio widziałem kilka razy, jak samochody wywijały piruety na ulicy. Jeśli kierowca nie ma doświadczenia, lepiej niech jeździ z kimś, kto potrafi opanowac samochód na śniegu.Zima na drodze to nie przelewki.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Gru 2010, 13:44

Piruety to wynik zwyczajnego braku rozsądku. Nawet mało doświadczony ale myślący kierowca dostosuje prędkość. Przede wszystkim każdy kierowca chociaż raz w życiu powinien wybrać się na ośnieżony parking by zobaczyć jak się auto zachowuję. pinio124 myślę że to lepsze niż unikanie zupełnie jazdy w zimie. Gdzieś trzeba zdobyć doświadczenie - przyjdzie chwila, że będzie musiał wyjechać w trudnych warunkach, a wtedy doświadczenie się bardzo przyda ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

04 Gru 2010, 16:31

Owszem bajla, doświadczenie trzeba zdobywać, ale nie na ulicach.
Niech świeżo upieczeni kierowcy oznaczają swoje samochody naklejkami, żeby było wiadomo, że są "nieprzewidywalni"

Osoby które zdają sobie sprawę z braku umiejętności jeszcze nie są takim zagrożeniem, jak ludzie, którzy myślą, że po zdaniu prawo jazdy mogą startować w WRC :mrgreen:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

04 Gru 2010, 19:02

Dlatego proponuje parkingi, place, lotniska. A jezdzenia po ulicach nie da sie uniknac i zabronic im nie mozna ;).

Dlatego jak sie jest kierowca trzeba ograniczyc maksymalnie swoje zaufanie ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

06 Gru 2010, 16:24

tak samo jak kolega wyżej polecam duże przestrzenie żeby troche potrenowac ale dodałbym jeszcze boczne np. polne lub mało uczęszczane drogi żeby troche na drodze i zakrętach wyczuli samochód a najlepiej żeby przyszli kierowcy już za młodu po bocznych drogach sobie pojeździli a nie w pierwszy dzień kursu pierwszy kontakt z kierownicą i problemy nawet z ruszeniem
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

06 Gru 2010, 16:54

w 1 moją zimę (zaraz jak dostałem prawo jazdy) pojechaliśmy z Ojcem na plac i ślizgaliśmy się ponad pół dnia, po tym przynajmniej wiedziałem co należy robić i jak się auto zachowuje podczas zimy, jak pokazywałem to 2-3 lata temu kuzynowi to był zszokowany co można zrobić samym gazem i kierownicą ;)
dziwi mnie to że teraz nikt nikogo tego nie uczy, a przecież można się zapisać na kurs jazdy zimowej (koszta nei tragiczne koło 300PLN) gdzie nauczą jak się "ślizgać po drodze" :twisted: :twisted:
to samo z kierowcami ciężarówek, niektórzy w ogóle nie powinni dostać prawa jazdy, widze czasem gierojów ktorym się wydaje że jak mają 1600Nm pod butem to lecą jak osobówka, tylko potem hamowania nie ma :roll:
dla przykładu w Norwegii każdy kierowca ma obowiązek przejść taki kurs :wink: jest on wpisany w przygotowanie do egzaminu na Prawko,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Lut 2011, 12:32

Bardzo dobry pomysł z tym lodowiskiem,żeby zobaczyć i samemu przekonać się jak reaguje samochód na takiej drodze. Taka profilaktyka powinna byc stosowana u każdego młodego kierowcy.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

04 Lut 2011, 20:54

Podobno mają wprowadzić naukę na takim torze lodowym, przy nauce jazdy.
Ostatnio edytowany przez atis700, 04 Lut 2011, 22:30, edytowano w sumie 1 raz
atis700

08 Lut 2011, 13:16

Podstawowy kurs jazdy nawet jeśli zaoferuje taka możliwość, będzie ona mocno ograniczona czasowo. Myślę, że najlepiej będzie wykupić taki kurs na lodzie osobno. Ja miałam okazję tylko kilka razy sie poślizgać, ale to daje mocne wyobrażenie o tym co moze stać się na drodze i jak bez specjalnych umiejętności jesteśmy bezradni wobec takiej sytuacji.
Roma
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia

18 Lut 2011, 09:34

Ja już od dawna zbieram się żeby zrobić sobie jakiś kurs jazdy w trudnych warunkach. Pomysł z lodowiskiem bardzo mi się podoba pytanie tylko czy w ramach kursu na prawo jazdy nie będzie zbyt kosztowny… Wielu ludzi nie potrafi zachować się np. przy oblodzonej jezdni i w mojej miejscowości często zdarzają się stłuczki tym spowodowane…Zrobienie takiego kursu jest niezłym pomysłem, niestety tanie nie są…
ofir
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Lut 2011, 23:53

Jak jeden z drugim kupia za swoje pieniadze auto i je raz rozbija to zobacza jak sie wtedy szybko naucza jezdzic i szacunek do innych na drodze.
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze juz tez musze.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI