Rowerzyści zimą!

Czy powinien obowiązywać zakaz poruszania się na rowerze zimą po drogach publicznych?

TAK
5
56%
NIE
4
44%
Razem głosów : 9

28 Sty 2013, 11:42

Co najbardziej złości mnie w zimę? Nie dość że drogi mamy słabo po odśnieżane to jeszcze człowiek jest wściekły na rowerzystów ... Koło z tyłu się ślizga jedzie po całej drodze taka stara babinka ale musi na tym rowerku popylać, że ciężko jest taką osobę wyprzedzić żeby albo ona w nas nie w jechała albo my w nią, ostatnio robiąc trasę w trakcie śnieżycy minąłem z dobrych 5ciu rowerzystów ponad 3/4 to osoby starsze...Niestety zachowanie takich osób na tych rowerkach powala... Dla mnie powinien obowiązywać zakaz poruszania się na rowerze zimą ... Co o tym sądzicie??
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Sty 2013, 12:24

Luke16 napisał(a):musi na tym rowerku popylać, że ciężko jest taką osobę wyprzedzić żeby albo ona w nas nie w jechała albo my w nią, ostatnio robiąc trasę w trakcie śnieżycy minąłem z dobrych 5ciu rowerzystów ponad 3/4 to osoby starsze...Niestety zachowanie takich osób na tych rowerkach powala... Dla mnie powinien obowiązywać zakaz poruszania się na rowerze zimą ..

Myślę że nie można generalizować, aczkolwiek masz rację, że problem jest i to ogromny. Bo nawet zachowując maksymalną ostrożność to w taką pogodę bardzo łatwo o tragedię. I już nawet nie chodzi o konsekwencję prawne, ale o życie z takim piętnem.
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

28 Sty 2013, 18:05

preoblemu nie ma, bo droga jest dla wszystkich nie tylko dla was, czy jedziesz autem czy rowerem czy perpedes naginasz droga taka sama,
zwolnić i uważać nie będzie problemu, problemem na naszych drogach są jeżdżący "szybko i bezpiecznie"
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Sty 2013, 18:49

Ja do rowerzystów nic nie mam ale zimą to przeginka! :evil: Jeżeli mamy drogę której jeszcze nawet odśnieżarka nie odśnieżyła a jedzie rowerzysta środkiem drogi i nie idzie go wyprzedzić bo są koleiny przytrąbisz na taką babinkę a ona zero reakcji...
pocieszny z jaką prędkością poruszamy się po śniegu?? Chyba nie po 100km/h???
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

28 Sty 2013, 23:14

to oznacza że nie jest problem z rowarzystą tylko z utrzymaniem drogi,
inaczej... załóżmy że ta twoja "babinka" ma do sklepu 5-7 km, jest już nienajmłodsza i pewnie schorowana, na auto ją nie stać, autobus pewnie zlikwidowali bo wszyscy jadą nsamochodami albo jest nie rentowny, możliwe że na autobus ją po prostu nie stać, musi coś jeść, kupić leki itp itd..
każesz jej zimą zapierdzielać na nogach, a niekoniecznie ona jest w stanie na nogach do tego sklepu dojść? pomyślałeś nad tym jaki trzeba mieć charakter i jaką potrzebę żeby w zimie na mrozie jechac na rowerze w śniegu? spróbuj pojeździć troche, polecam :ok: może to zmieni punk widzenia wraz ze zmianą punktu siedzenia :wink:
zdecydowanie jestem daleki od potępiania takich ludzi, prędzej będe potępiał zachowanie "mistrza kierownicy" który z kolein nie może wyjechać (to nie osobista wycieczka, nie obraź się), aby rowerzystke wyminąć :wink:
sam czasem śmigam w zimie na rowerze (bo lubie :mrgreen: ) i wiem ile czasem wymaga to i wysiłku i samozaparcia

a co do prędkości, to jeździ się różnie, pracuje w szpitalu i mam dokładny przegląd tego co trafia na SOR z wypadków, i nie jest to "młody 19 letni kierowca w BMW" tylko właśnie przechodnie potrąceni przez 30-45 letnich "jeżdżących szybko i bezpiecznie" :evil:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Sty 2013, 08:30

Masz trochę racji, ale nie do końca się z Tobą zgadzam. Sam piszesz, że jazda na rowerze po śniegu to spory wysiłek, moim zdaniem o wiele większy niż spacer po nim. Tak więc twój główny argument do mnie nie przemawia. Po za tym są jeszcze sąsiedzi i rodzina.
karolove
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86 British Green Limited
    Edycja specjalna Toyoty GT86 to kolejny dowód, że w świecie motoryzacji wszystko wygląda lepiej w kolorze British Racing Green. British Racing Green to klasyka motorsportu – kolor, dzięki któremu przez ...
    Luksusowa terenówka w eleganckim wydaniu - Lexus LX 570 S
    Australijski oddział Lexusa wprowadza na rynek model LX 570 S w nowej wersji. Flagowy SUV japońskiej marki zyskał odświeżony wygląd i nowe obręcze kół. Pod maską luksusowej terenówki nadal pracuje potężna wolnossąca ...

29 Sty 2013, 13:44

Rowerzyści podczas zimy na drodze to prawdziwa zmora każdego kierowcy,nie dość,ze drogi są nie odśnieżone i mało przejezdne,to jeszcze trzeba bardzo uważać na chwiejącego się po śniegu rowerzyste,który stwarza dodatkowe zagrożenie.
Dabtuner
Aktywny

29 Sty 2013, 14:08

pocieszny trochę świata też już zwiedziłem i powiem szczerze że nie ma nic bardziej irytującego jak rowerzyści ... O innych porach roku się nie wypowiadam bo zawsze jest inaczej, nie ma lodu, śniegu no i przede wszystkim jest większe pole do manewrów ... Ale zima i rower to jest jakieś nieporozumienie ... I jeszcze naprawdę nie miałem okazji widzieć osobę młodą na takowym rowerku w zimę ... Tak jak słusznie zauważył karolove są sąsiedzi, dzieci, rodzina nie wystarczyło by poprosić?? Sam mam babcie i dziadka ... Jakoś przyszła zima i z domu do rzadkości wychodzą, bo nie chcą się połamać... Piszesz tutaj o odległości 5-7km do tego sklepu jak teraz sklepów jest na każdej wiosce niekiedy nawet i po 2... Piszesz o wysiłku no właśnie miałem okazję raz jechać rowerem po śniegu i wiem co to znaczy i szczerze to jakbym miał wybierać to jednak piechotka wyszła by mi lepiej .... Mi to się chce śmiać z tych schorowanych babinek i dziadków w szczególności jak tramwaj czy autobus przyjedzie :D Nagle dostają takiego przyśpieszenia że nie wiem czy ja bym umiał tak szybko biegać ... :P Ale wracając do tematu... Inne pory roku mnie nie interesują ale zimą rowerów nie powinno być ... Od nas będą wymagać obowiązkowych zimówek to rowerów też powinno to dotyczyć ... :D Będąc nie tak dawno w DE nie spotkałem żadnego rowerzysty o tej porze roku ...
JEST:
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Sty 2013, 08:43

Też nie demonizujmy tych starszych osób. Jak widzę starszą osobę biegnącą do Autobusu to zawsze sobie myślę, że jej to miejsce na prawdę jest potrzebne.
karolove
Początkujący

02 Lut 2013, 18:54

Dabtuner napisał(a):Rowerzyści podczas zimy na drodze to prawdziwa zmora każdego kierowcy,nie dość,ze drogi są nie odśnieżone i mało przejezdne,to jeszcze trzeba bardzo uważać na chwiejącego się po śniegu rowerzyste,który stwarza dodatkowe zagrożenie.

Nie wszyscy, niektórzy potrafią jednak jeździć rowerem w zimie po drodze.
Ale ostatnio jak jechałem, prawie przed maskę, wjeżdża sobie pani na ruchliwą drogę, nawet nie spoglądając w prawo. Do tego wszystkiego kieruje jedną ręką, a w drugiej trzyma parasol, rower lata na boki i mało co z niego nie spadnie :/ Oczywiście na drodze czuć, że jest szklanka i do tego pada marznący deszcz ze śniegiem.
hwxb5
Nowicjusz

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nie mam

04 Lut 2013, 00:06

A wszystko przez to, że nie ma w Polsce chodników dla rowerzystów, a jakoś poruszać się przecież muszą. Trzeba być wyrozumiałym. My kierowcy mamy kiepsko, ale rowerzyści też łatwo nie mają.
franzz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

04 Lut 2013, 08:23

Jestem tego samego zdania, postawmy się teraz w sytuacji rowerzystów którzy muszą również korzystać z takiego środka lokomocji jak rower. Wiele osób z czystego powodu - biedy dojeżdża nawet do pracy na rowerze, muszą być na odpowiednią godzinę bo szef zazwyczaj nie jest łaskawy zrozumieć wielu rzeczy... i nie koniecznie trzeba oskarżać tu "babinki" jadące do sklepu..
Stworek
Początkujący

Miejscowość: Mława
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.4 8v
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2013, 12:08

Rowerzyści sami woleliby jeździć ścieżkami a nie op drogach, ale że takowych u nas niedostatek, to trudno. A tak czy inaczej są normalnymi uczestnikami ruchu.
matfiej
Nowicjusz

Auto: subaru

06 Lut 2013, 14:00

Witam na forum. Z jednej strony racja,ale zz drugiej trudno jest jeździć nawet po ścieżkach rowerowych zimą,skoro nie są odśnieżone. Tym sposobem zataczamy błędne kolo. Wniosek: zimą po prostu lepiej nie jeździć na rowerze,tylko poczekać na wiosnę.
Ozon24
Nowicjusz

Auto: BMW 525

07 Lut 2013, 21:20

Na pierwszy rzut oka rzeczywiście rowerzyści zimą wydają się kłopotliwi, ale, ale ...
Oni mają takie samo prawo poruszania się po drodze na rowerze jak i my samochodami.
W końcu to samo mogliby mówić o nas heh.
A prawda jest taka, że raczej nierealnym jest taki zakaz i raczej sobie czegoś takiego nie wyobrażam, bo niby dlaczego.
oglosze
Obserwowany

Miejscowość: Poznań
Auto: Iveco