Fatalne warunki na drodze

19 Lut 2011, 11:45

piotrauto napisał(a):niewiedzieliście ze autokary i tiry nie mają zimówek ??????????????

A co ty myślisz, że przewoźnik który ma 200 samochodów ma na wymianę opon do każdego ciągnika?
W Niemczech jednak wymaga się założenia zimówek na oś napędzającą...
Więc Ci co jeżdżą na Zachód (w tym Ja) przeważnie mają zimówki założone. Ale biada tym co jeżdżą na Wschód i się muszą męczyć...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

14 Mar 2011, 19:12

Daro20VT napisał(a):
piotrauto napisał(a):niewiedzieliście ze autokary i tiry nie mają zimówek ??????????????

A co ty myślisz, że przewoźnik który ma 200 samochodów ma na wymianę opon do każdego ciągnika?
W Niemczech jednak wymaga się założenia zimówek na oś napędzającą...
Więc Ci co jeżdżą na Zachód (w tym Ja) przeważnie mają zimówki założone. Ale biada tym co jeżdżą na Wschód i się muszą męczyć...

Sorry, ale kazda opona ciezarowa nie Chinska ma nabite M+S, wiec nawet w Niemczech nie trzeba miec typowych zimowek, w gwoli wyjasneinia M+S oznacza Mud+Snow, czyli bloto + snieg. Dodatkowo prawo Niemieckie nakazuje zeby taka opona miala minimalnie 5mm bieznika, i to tyle, a tir zaladowany majac na napedzie zalozone typowe zimowki i tak nie wjedzie pod wieksza gorke.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

27 Mar 2011, 15:58

Ciekawy matriał ze strony
Ostatnio edytowany przez fred_flinston, 29 Mar 2011, 06:15, edytowano w sumie 1 raz
fred_flinston
Nowicjusz

Miejscowość: wadowice

03 Maj 2011, 15:33

Jeżeli ktoś wraca z majówki z okolic Kotliny Kłodzka, to alarmuję, 10 cm leży :shock: bez zimówek ani rusz!
"Tak wielu przechodniów, tak mało czasu..."
KingaXX
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań

03 Maj 2011, 17:11

KingaXX, bez przesady ja pare sezonów przejechalem na letnich w zimy stulecia i nie bylo źle
piotrauto
Stały forumowicz

03 Maj 2011, 17:17

piotrauto napisał(a):ja pare sezonów przejechalem na letnich w zimy stulecia

To ile Ty masz lat, że już kilka zim stulecia przejeździłeś? :shock: Albo co ile lat jest u Ciebie zima stulecia? :mrgreen:

[ Dodano: 3 Maj 2011, 18:20 ]
KingaXX, dobre masz serduszko ale jeśli ktoś wraca z majówki na śląsku to już pewnie doskonale zdaje sobie sprawę co się dzieje bo stoi w korku albo jedzie 20km/h :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Jak wezwać pomoc na drodze?
    Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...

03 Maj 2011, 18:11

Jeżeli ktoś wraca z majówki z okolic Kotliny Kłodzka, to alarmuję, 10 cm leży :shock: bez zimówek ani rusz

Czyżby przewaga całorocznych? :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Maj 2011, 18:24

Ja tam nie wiem jak ludzie to robią. Jak jest ślisko się jedzie powoli i tyle. A żeby wpaść w taki poślizg żeby nie szło auta wyprowadzić to musi być LÓD albo trzeba naprawdę zapie**alać. Śnieg nie jest wcale taki niebezpieczny, wystarczy utrzymywać rozsądną prędkość i nie robić gwałtownych ruchów, wtedy można spokojnie jechać. Nie wiem dlaczego ludzie zawsze tak panikują jak spadnie trochę śniegu.
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

03 Maj 2011, 18:25

bze jaj opony zimowe wg mnie są zbedne
tiry i autokary jezdza na letnich
piotrauto
Stały forumowicz

03 Maj 2011, 18:33

Tylko tiry i autokary ważą dużo więcej niż osobówka. Przykładowo osobówka waży te 1-2t a autobus waży 15-20t, ciężarówka 8-25t, zestaw waży zwykle 38-42t. Im większa masa tym auto lepiej się "klei" do podłoża i trzeba większej siły by wpaść w poślizg.

Konstrukcja ogumienia dla autobusów/autokarów czy też pojazdów ciężarowych jest zupełnie inna niż do aut osobowych. Są robione z innej mieszanki gumy, aczkolwiek zbliżone są bardziej do letnich niż do zimówek.
Jedynie w skandynawii używa się do ciężarówek czegoś na wzór zimówek.
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

04 Maj 2011, 08:23

mam porównanie letnich i zimówek w osobówce i naprawe wg mnie zimówki to tylko pic na wode takie napedzanie popytu aby ludzie kupowali
przyjelo sie ze one są niezbędne zimą wg mnie na letnich spokojnie mozna w najwieksze śniegi jezdzic i nie bedzie zle jak myslimy
piotrauto
Stały forumowicz

04 Maj 2011, 09:42

Da się jeździć zimą na letnich, sam jedną zimę przejeździłem na letnich. Jednak moim zdaniem jest różnica, a widoczna tym bardziej jak auto ma dużą moc. Wtedy łatwiej traci przyczepność.
Pozdrawiam! :wink:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

04 Maj 2011, 10:11

teraz można wreszcie powiedzieć, że zima zaskoczyła drogowców i innych użytkowników dróg. Bo jak słyszę o tym w grudniu to mam ochotę wyć!!! Zima nie zaskakuje w zimie bo po to jest zima żeby było zimno... maj to co innego, z czystym sumieniem można mówić o zaskoczeniu :roll:
kamilderen
Nowicjusz

Miejscowość: mazowsze

04 Maj 2011, 10:23

Hehe racja. Drogowcy nigdy nie wiedzą, że zima jest co roku i śniegu należy się spodziewać już w drugiej połowie listopada. Teraz to dopiero są zaskoczeni :grin:
zawsze spoko!
Stiopa
Aktywny

04 Maj 2011, 14:16

Sredniej klasy opony letnie, ktore jako tako sa "ponacinane", sobie jakos tam w zimie beda radzily, ale jak ktos ma opony z gornej polki letnie, to za daleko w zimie tym nie dojedzie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI