Fatalny Problem pomocy

07 Paź 2007, 02:18

Dzien dobry mam fatalny problem z papierami otoz kupilem samochod na terenie Niemiec (Auto bylo na polskich dokumentach i tablicach)Auto zostalo zakupione (w Maju ) od drugiej osoby ja juz jestem trzecia,umowy nie sa oskarbowane.
Caly czas sa dokumenty na 1 Wlasciciela.Co bedzie jak pojde samochod zarejstrowac jakie benda z tego komplikacje (Samochod chcial bym Wyremontowac i nie wiem czy warto kopac sie w dalsze koszta) czy jest mozliwosc dalszego zarejstrowania. Dziekuje z gory za pomoc.
PiotrW
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Paź 2007, 14:07

od żadnej z umów nie ma opłaty skarbowej?
iskra
Nowicjusz

29 Paź 2007, 22:56

Coś jest nie tak z tym autkiem,skoro dikoumenty są na pierwszego właściciela,a Ty jesteś 3 włascicielem.A co się stało z drugim?Dlaczego nie zarejestrował samochodu?No chyba,że kupił go od pierwszego właściciela i sprzedał w obowiązującym terminie.w którym nie trzeba samochodu rejestrować.A co do umów,jak pisał kolega powyżej,za umowy nie płaci się podatku.Podatek płaci sie tylko od wzbogacenia i płaci go ten,co kupił samochód.Oczywiście za siebie.A jak poprzednicy nie płacili to ich problem.Skarbówka ma długie ręce...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Lis 2007, 22:30

Ten Drugi Wlasciciel mieszka na terenie Niemiec Auto mial 3 miesiace.Przyszedl mi do glowy pomysl lecz bardzo ryzykowny zeby auto moze zrobic Imblanko. Nie posiadam wogole ubezpieczenia OC do tego autka
PiotrW
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

01 Gru 2007, 12:35

Nie wiem,jakie są przepisy w Niemczech,ale u nas,auto trzeba przerejestrować do 30 dni od daty zakupu.Warto się tym zxainteresować.Oc oczywiście musi być opłacone zaraz po przerejestrowaniu samochodu.Bez niego nie możesz nigdzie się nim ruszać.A z kolei nie ubezpieczysz,dopóki nie przerejestrujesz.
Co do kupna - auto możesz kupić bez problemu - problemy z rejestracją i ubezpieczeniem,są od poprzednich włascicieli.Ty spisujesz umowę,kupujesz,rejestrujesz i ubezpieczasz.Reszta cię nie obchodzi.Ważne tylko,żeby samochód nie był kradziony,bo się go pozbedziesz bez żadnego odszkodowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Volvo FH16 - toczący się mocarz
    Szesnastolitrowy silnik Volvo D16K rozwijający 750 KM to obecnie najmocniejsza jednostka napędowa oferowana w seryjnym pojeździe ciężarowym. Tak ponadprzeciętnie mocne samochody wybierane są przez klientów stosunkowo ...