Troszkę ci namieszałem,bo przepisy się zmieniły,ale dla pewności zadzwoń do WK i zapytaj jaka jest procedura wbicia instalacji gazowej do dowodu.Ale jak sie dowiedziałem u moich montażystów,to powiedzieli mi tak - warsztat,który zamontował instalację daje ci 3 dokumenty - poświadczenie wykonania i zbadania zbiornika gazu skroplonego do napędu pojazdów samochodowych(homologacja butli),świadectwo homologacji montażu instalacji i rachunek za montaż.(czyli w twoim przypadku musisz dostać te 3 dokumenty od poprzednika.Jak nie ma któregoś z nich,to daj sobie spokój,bo po pierwsze nie wbijesz gazu do dowodu rejestracyjnego w WK,po drugie nie przejdziesz badania technicznego,które musi robić co roku każdy właściciel pojazdu,po trzecie jak policja cię zatrzyma do kontroli,a zauważą,że masz instalację gazową,a poznać to łatwo,bo musisz mieć wlew gazu,to zapłacisz mandat,zabiorą ci dowód rejestracyjny,a auto odholują na parking policyjny i nie odbierzesz go,zanim nie zrobisz przeglądu i zpotwierdzeniem przeglądu musisz iść wtedy do WK i odebrać dowód rejestracyjny,bo tam policja go przesyła i dopiero z dowodem rejestracyjnym możesz odebrać samochód z parkingu,po czwarte nie przejdziesz corocznego badania technicznego(nie wiem jak robił to poprzednik,skoro jeździł tak 3 lata - można się tylko domyslać,a na podstawie tych domyśleń,można się domyślić jaki jest stan techniczny tego autka.Jak nie będziesz miał chociaż jednego z tych dokumentów,to nie zrobisz badania technicznego i koło się zamyka,czyli w sumie nigdy nie odzyskasz tego auta z parkingu,Z tymi 3 papierkami udajesz się do WK i rejestrując samochód pokazujesz te 3 papierki.Miła pani w WK,daje ci rachunek,który płacisz w kasie i z tym rachunkiem wracasz do tej miłej pani,a ona ci wydaje białe tablice,naklejkę na szybę i dowód rejestracyjny z pieczątka o wbitym gazie.
Na przerejestrowanie samochodu masz 30 dni od daty jego zakupu.Tak samo jest 30 dni czasu na wbicie gazu do dowodu rejestracyjnego od daty wykonania instalacji.Ciebie obowiązuje jedynie ten okres 30 dniowy rejestracji samochodu.Gaz wbija ci przy okazji.A o reszte niech się martwi poprzedni własciciel.Ty za to nie poniesiesz żadnych konsekwencji.
Ale pamiętaj o tych 3 dokumentach - poprzedni właściciel musi ci je dać.Bez nich narazisz się na same kłopoty.
I jeszcze jedno - musisz sprawdzić datę przeglądu technicznego.Nawet jak dziś zarejestrujesz samochód,a przegląd kończy ci się jutro,to musisz jutro jechać na ten przegląd.Rejestracja samochodu nie wydłuża okresu badania technicznego.
Uffff,mam nadzieję,że wyjaśniłem ci to w miarę jasno
![Smile :)]()
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...