Feroza amortyzatory

22 Mar 2016, 19:25

Witam jestem nowy na forum jak dodałem temat nie tu gdzie trzeba to przepraszam. Do rzeczy mam pytanie odnośnie Ferozy czy znacie do niej jakieś amortyzatory zamienniki na tył i czy jakieś sprężyny da się włożyć do niej i co trzeba przy tym przerobić.
era131
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 1994
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Daihatsu Feroza
Silnik: 1.6 95km
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

10 Kwi 2016, 09:07

To zależy do czego chcesz amortyzatory, zamienniki czy odpowiedniki jakiegoś szpejowego producenta, wybór jest spory Dobinsons, Ironman mają w ofercie amory do Ferozy, Bilstein, Koni również. Żeby zmienić resory na sprężyny to już musisz rzeźbić, prowadzenie mostu poprzeczne i wzdłużne czyli radiusy, Panhard poprzeczny, stabilizator, lub sierżant zależy jakie rozwiązanie zastosujesz, sprężyny muszą być dobrane charakterystyką do masy auta, i liftu jak chcesz uzyskać, stabilizatorem lub innym sposobem musisz ograniczyć wykrzyż ponieważ albo będą sprężyny wypadać przy dużych różnicach albo amortyzatory będą ogranicznikiem i będzie rozwalać w nich gniazda. Moim zdaniem przy tak nierozwojowym aucie jakim jest Feroza pozostałbym jednak przy fabrycznych rozwiązaniach, pomimo tego że ISF + resor jest sztywny i krzyżuje się mizernie. Jeśli jednak chciałbyś springi wymieniałbym całe mosty, Ferozowskie nie są jakieś hardmadafaka wytrzymałe, dbając o kasowanie luzów i ogólnie o mosty to z kołem Simexowatym 225/75R15 w ciągu roku 2x ukruszyłem zęby z przodu i raz z tyłu.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel

10 Kwi 2016, 10:32

Chodzi o zamienniki nie orginały np od nissana patrola
era131
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 1994
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Daihatsu Feroza
Silnik: 1.6 95km
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

10 Kwi 2016, 15:30

Najprościej podejdź do sklepu motoryzacyjnego i popatrz w katalogu po wymiarach otworów i zakresie pracy.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...