Feroza czy frontera

18 Lis 2016, 10:48

Witam! Jest to mój pierwszy post na forum. Od dłuższego czasu rozglądam się za autem terenowym. Kiedyś (bodajże 6-7 lat temu) jeździliśmy całą ekipą na off-road. Osoby się porozjeżdżały po świecie a ja zamierzam z lekka znów się w to pobawić, może bez topienia aut, ale wiadomo o co chodzi ;) . Ogólnie rzecz biorąc przez moje ręce przeszło wiele aut, od vitar po exprolery, problem w tym że czas mija, nowe akcesoria na rynku itp. Otóż na oku mam dwa auta, Opel frontera A 2.0 oraz daihatsu feroza 1.6 oczywiście auta w LPG ;) . Porównałem je bazując na własnych doświadczeniach i ciężko wybrać. Frota wiadomo, wygodniejsza i większa, ale waga.... Feroza, fajne, małe auto w dodatku lekkie, z częściami nie ma takiego problemu. Tak spytam co byście Wy wybrali jakby mieli do wybory te dwa auta. Dlaczego akurat te? No cóż, żyjemy w takim kraju że ubezpieczenie, akcyzy idą niesamowicie w górę, a auto ma też służyć na co dzień, może nie duże dystanse ale tak z 100km. Oczywiście teren mieszany droga-teren ;) . Do auta hak, na lekką lawetę na motocykl.
PS. Nie chodzi mi o komfort, bardziej żeby łatwiej było dane bagienko przeskoczyć lub wyciągnąć bez większego problemu.
Pozdrawiam
RiCo92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2006
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat scudo
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Lis 2016, 11:33

Feroza bardziej dzielna od Frontery.
Polecam od siebie Rocky :D
Z małych autek jeszcze Jimny bardzo daje rade.
Cos pomiędzy to Terios.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2016, 16:02

Rocky jest mi znany :D z motorem 2.8 to śmierć jeepów :D
RiCo92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 2006
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat scudo
Silnik: 2.0
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Części motocyklowe - oryginalne i zamienniki kup online
    Każdy motocyklista zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest sprawność techniczna jego jednośladu. Od tego zależy bezpieczeństwo na drodze, a także przyjemność z jazdy. Podobnie jak samochody oraz inne urządzenia mechaniczne, ...