30K rodzinne kombi LPG

21 Wrz 2016, 14:05

Witam, prosiłbym o pomoc w wyborze samochodu do 30K + ew 2-3k pakietu startowego (oc,rozrządy ) !:)

Zacznę od tego, że szukam Pb, najchętniej Pb+lpg. Roczne przebiegi ok. 20.000km. Głownie trasy to do pracy 10km w jedną stronę ( w mieście ale bez korków), zakupy itp + 2 wyjazdy na wakacje w roku ( wyjazdy za granicę ok. 2x 2000km).

Na czym mi zależy najbardziej :
1 małej awaryjności
2 komfort ! tj przy jeździe autostradowej 150-160km by można było rozmawiać, i jeszcze by było trochę zapasu mocy :)
3 oszczędności ( spalanie ).
Kolejność nieprzypadkowa.

Co chciałbym w aucie?

klimatyzacja 2 strefowa
bagażnik co zmieści wózek dziecięcy
w miarę mocny silnik
automat* ale jestem w stanie z tego zrezygnować
Lpg
przestronność
podgrzewana szyba byłaby super dodatkiem
6 bieg ! koniecznie, chyba że automat
bez skóry - ew pół skóry

Po lekturze forum w zasadzie mam 3 typy:
Renault Laguna 2.0T 170km (automat) i 2,0T 206 km (chyba tylko manual ??)
Ford Mondeo Mk4 2.0 Pb 140km ew 2.5T
Citroen C5 III 2.0 Pb 140km

myślałem nad mazdą 6 ale problem rdzy mnie trochę przeraża, zwłaszcza że nie mam garażu i auto stoi pod chmurką.

Mam pytanie czy Laguna w wersji GT jest jakoś bardziej awaryjna?

czy może pominąłem jakiś model? ew. który z wymienionych byłby najlepszy tj sprawiający najmniej problemów?
Pozdrawiam !
prydlich
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 1980
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: nie mam

21 Wrz 2016, 17:51

Polecam Volvo V70/XC70 może nie są najtańsze części ale bardzo trwałe. Silniki dobre pod LPG, bezpieczne i komfortowe, wyposażenie bardzo bogate. Silniki w zależności od potrzeb z turbiną lub wolnossaki. Na podróże jak i na codzienne użytkowanie idealne. Automaty czasem kapryszą ale też tragedii nie ma.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Wrz 2016, 21:31

A Mazda 6 ... to myślałeś o I czy II?
tomekdk

21 Wrz 2016, 22:04

niestety mój $$$ raczej na 2 w miarę rozsądnym stanie i wyposażeniu nie wystarczy :(. Volvo v70 kanciasty strasznie, ta najnowsza generacja już fajną ma bryłę, ale znowu $$$ :(.

Ostatnio nawet myślałem co by nie przeznaczyć na samochód 20k i kupić
a6 c5 2.4 quattro lpg
albo
mondeo mk3 st220 lp
oba kombiaki są fajnie wyposażone - niestety ford bez automatu.
a no i oba do wyrwania w okolicach 20k

duża będzie różnica pomiędzy w/w a samochodami z 1 postu ?
prydlich
Nowicjusz

21 Wrz 2016, 22:15

No właśnie - I ;)
Różnica jest taka, że te możesz kupić na wypasie - np. Mazda 6 I ... 2.0 / 2.3 (o ile nie za mało mocy dla Ciebie) ... MK3, itp. ... a C5 III, Mk4, Laguna III ... w tym budżecie to poszukiwanie jakiejś mega ciekawej oferty ... których w tej branży nie ma - w sensie, że nikt za grosze Tobie samochodu w super stanie nie sprzeda.
Różnica - ta droższa grupa jest "fajniejsza", ale tak to jest na tym świecie, że coś za coś.

Także, moim zdaniem, budżet "trochę nawet za duży" na te pierwsze, ale za mały jak na te 2, jeśli szukasz pewnego i bezwypadkowego samochodu.

Sporo Mazd przyjeżdża z Danii, sprawdzam naprawdę sporo tych samochodów, może rozejrzyj się, w Danii bardzo popularne jest konserwowanie podwozia (są 4 duże firmy to czyniące), także z rdzą może być ok.
Ostatnio kupowaliśmy znajomemu 6-tkę z rocznika 2004, miała konserwację tylko na początku, podwozie wyglądało ok, niestety jedno nadkole dostało naloty.
Oglądałem też 6-tkę z rocznika 2006, też miała konserwowane podwozie na początku, wynająłem podnośnik na stacji diagnostycznej, diagnosta wpadł pod auto na chwilę i mówił, że bez problemu podwozie, a rudej też dużo nie było, do tego nadkola były bez rdzy.
A lekkich nalotów na podwoziu nie ma co się bać, bo to normalna sprawa.
tomekdk

25 Wrz 2016, 00:03

A może ktoś powiedzieć coś o :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

warte uwagi ? lpg to obowiązkowe chyba
prydlich
Nowicjusz

25 Wrz 2016, 00:09

Znasz się na sprowadzaniu? Wiesz coś o Szwajcarii?
To już uświadamiam :)
Za silnik powyżej 2 litrów jest 18,6% akcyzy, a za samochody ze Szwajcarii, w związku z tym, że nie należy ona do UE, płacisz dodatkowo VAT i cło.
Dlatego głównie są stąd:
http://www.samochodyzeszwajcarii.pl/licytacje.html
bo takich w całości, zadbanych, się nie opłaca sprowadzać i oferować atrakcyjnych cen. Tak samo jest z samochodami z USA (szczególnie przy obecnym kursie, a epizod - eldorado, kiedy kurs miał ogromny wpływ na to, że się opłacało, trwał kilka miesięcy i wystąpił kilka lat temu).
tomekdk

25 Wrz 2016, 09:51

Honde Accord bym tu widział. Ewentualnie Mercedesa nieco starszego rocznikowo w automacie z silnikiem 3.2.
Rozrząd odpada bo łańcuch, lpg bez obaw.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Wrz 2016, 10:34

Honda odpada - gdyby była chociaż odrobinę ładniejsza. kombi jest tak tragiczne -_-|
mercedes w211 czy w210? ten pierwszy mi się podoba( 2 nie :) ), ale boję się trochę kosztów utrzymania - zwlaszcza elektroniki. obiły mi się o uszy raczej złe opinie o tym modelu.
prydlich
Nowicjusz

25 Wrz 2016, 11:08

W nowszych mietkach elektronika moze uprzykrzyć życie, w starszych nie zadbanych korozja.
W takim razie Mondeo lub C5 z 2.0, zwykłe autko do toczenia.
Laguna 3, lepiej pojedzie z 2.0T tylko tutaj jest śliski temat z automatem.
Elektronika bodajże poprawiona, ale dowiedz się bo wcześniejsza wersja to był dramat.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Wrz 2016, 11:24

No ten Accord Tourer jest specyficzny, ale odpowiednie alufelgi trochę załatwiają sprawę:
http://www.autoviva.com/img/photos/759/ ... g_2759.jpg
http://i288.photobucket.com/albums/ll19 ... accord.jpg
Z drugiej strony - niski profil nie każdemu odpowiada.

A silnik Laguny 2.0 140 koni też jest ok, wszyscy skupiają się tylko na tym 2.0T
tomekdk

25 Wrz 2016, 11:30

szukam własnie laguny/mondeo mk4 z odpowiednio 2.0t ( 170km automat, ew 205 manual ) i 2.0 140km w fordzie.
poszukalem, jutro przedzwonię:

[link do oferty na Allegro wygasł]

jak już wspomniałem spoglądam jeszcze na mondeo mk3 w wersji st220 albo z silnikiem 2.5l ( ale on chyba słabszy do gazu).
gdyby udało się wyrwać do 20k zadbany model o pewnie i bym się skusił ;) wersja która ma w zasadzie wszystko ( zastanawia mnie tylko ten automat tutaj- chyba nie częsta sprawa ) :

[link do oferty na Allegro wygasł]
prydlich
Nowicjusz

25 Wrz 2016, 11:42

Po co ja tyle drukowałem o Szwajcarach? :D

A zobacz, W C5 możesz mieć 2.0 140 koni, w Mk4 też ... a jest Mk3 z silnikiem 2.0 145 koni (bardzo udany silnik), a jego nie bierzesz pod uwagę, dlaczego?
tomekdk

25 Wrz 2016, 11:55

nawet nie zauważyłem a miałem właśnie dzwonić i pytać skąd sprowadzane ;)

mk3 bez sportowego pakietu nie wygląda tak samo :> fakt że wersja po lifcie jest duże lepsza, ale nadal to nie to samo. szkoda, że przy 2.0 nadal montowana jest skrzynia 5 biegowa ;/
c5 z tego co patrzyłem to najciężej trafić, chociaż zawieszenie kusi.
prydlich
Nowicjusz

25 Wrz 2016, 16:10

Zgłębiałem temat niedawno (na razie odłożyłem zmianę auta na wiosnę, bo nic ciekawego nie znalezłem), więc mogę podzielić się przemyśleniami:

Jeśli koniecznie LPG to C5 odpuść - 2.0 PB nie jedzie, o 1.8 nie wspominam.
Poza tym, o ile c5 na zdjęciach wygląda najlepiej to jakością spasowania odstaje od Mondeo i Laguny. Poza tym jest najcięższe, co czuć przy prowadzeniu.

Jeśli chodzi o 2.0 w Lagunie to ma lepszą dynamikę, ale nie nadaje się do LPG. Do LPG tylko 2.0T, ale praktycznie brak rozsądnych ofert na rynku wtórnym. Ta z linku z Poznania wydaje się całkiem spoko, więc o ile nie masz daleko to ja bym się pospieszyl, bo jeśli auto jest ok to cena bardzo okazyjna.
U mnie Laguna odpadła z uwagi na bardzo dziwny kokpit stosowany przez Renault - malutkie przyciski itp - żona odrzuciła to od razu, bo kokpit byłby sporym krokiem wstecz w stosunku do mojego Bravo.

Faworytem po jazdach próbnych zostało Mondeo. Najlepsze prowadzenie i zawieszenie (dla mnie lepsze niż hydro w C5, które pewnie lepiej się sprawdza na mega dziurach). No i zdecydowanie najwięcej ofert na rynku wtórnym.
2.0 jako tako jedzie jeśli się go odpowiednio wkręci (zdecydowanie lepiej niż w C5).
Z kolei 2.5T jest jeszcze lepsze do LPG, ale podobnie jak Laguna - praktycznie niedostępne na rynku wtórnym (nie udało mi się żadnym przejechać).

Tak więc polecam Mondeo, ale jak Ci kokpit w Lagunie nie przeszkadza (na zdjęciach raczej nie zwraca się na to uwagi, bardziej to razi jak podczas jazdy chce się jakiegoś przycisku użyć) to nie czekaj do jutra z telefonem ws tego 2.0T ;)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017