Fiat 126 p Zmiana Silnika

07 Lip 2007, 09:14

Mam problem i chciałbym proscic o pomoc.Moim marzeniem jest zrobienie Fiata 126p z silnikiem np o pojemnosci 1,3 od SUZUKI SWIFT czy nadaje sie i co ze skrzynia biegow jak to rozplanowac :)
MaciekFiat126p
Nowicjusz

13 Sie 2007, 22:37

Witam
Aby takie coś zrealizowac, trzeba miec dużo wiedzy, kasy, umiejętności i chęci. Nie jest to takie łatwe jak się wydaje.
Chcąc wrzucic tak duży silnik do Fiata 126p należy na pewno wyciąc tylną kanapę. To nie jest trudne, ale następnie trzeba odpowiednio wzmocnic konstrukcję nadwozia aby się nie rozpadła pod wpływem mocy nowego silnika.
Najlepiej będzie, jeżeli skrzynia i silnik będą pochodziły od tego samego samochodu.
Aby zbudowac taki samochód należy przeszczepic prawie wszystko: zawieszenie, hamulce, elektryke.
Przykładem jest, wspaniale zrobiony samochód Fiat 126 Bis przez firmę Autogargas - link do tej strony: http://www.autogargas.pl/index.php?show ... =1400turbo
Zadanie trudne, ale do wykonania.
Majster
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

14 Sie 2007, 07:14

Widze, że nie było Cie na King Of Europe. Mnie w sumie też nie, ale mam całą relacjie. Był tam Fiat 126p, w którym został przeprowadzony SWAT z Amerykańskiego wózka. Wpakowali do maluszka silnik 5,7 litra smal-block. Jego V-max wynosi 280 km/h, a od 0-100km/h rozpędza się w nieco ponad 4s. Jakbyś zrobił już ten SWAT to zdjęcia, artykulik i do działu zrób to sam :D
lasty
Początkujący

Miejscowość: z laptopka :D

14 Sie 2007, 15:57

Jasne,że się da,tak jak pisał kolega.Ale opłaci się to robić tylko do celów tzw.Tuning Cars i jeżdzić nim np na zloty samochodowe,niestety na lawecie.
Nie opłaci się tego robić do normalnego użytkowania samochodu,żeby nim jeździć do pracy,sklepu czy na wakacje - przewyższa to koszty przróbki nad kosztami samochodu,jakiego silnik chcesz tam włożyć,czyli Suzuki Swift.No i nasze kochane prawo drogowe nie pozwoli ci zarejestrować takiego samochodu,a już wogóle nie wolno ci będzie nim jeździć po zwykłych drogach - chodzi o homologację producenta - producent samochodu nie przewidział konstrukcji do takiej mocy silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Sie 2007, 19:14

Jakoś nie chce mi się wierzyc, że Maluchem z innym silnikiem nie można poruszac się po miejskich drogach.
Jest dużo osób, mających Fiaty z silnikami 1100, 1000, 900 cm3 i normalnie jeżdżą jak ktoś, kto posiada seryjną 650 - iątkę.
Na King Of Europe nie byłem, ale coś tam czytałem na te tematy.
Majster
Nowicjusz

15 Sie 2007, 12:41

Czy fiat 1100,1000 czy 900 mają taką sama konstrukcję jak 126p?Spotkałeś się z takim autem na drodze?Samochód po takiej przeróbce nie ma homologacji jako całość.Co innego jak to będzie samochód rajdowy ze zmienioną konstrukcją...No i czy słyszałeś,żeby samochody rajdowe mogły jeździć po miejsckich drogach?Albo widzisz na codzień takie samochody w twoim mieście?Napewno nie(chyba,że jest rajd).Więc pytanie - dlaczego nie ma takich samochodów na drogach?Przecież wyglądają super i mają super moce w porównaniu z innymi samochodami.Dlaczego nikt nimi nie jeździ?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...
    Od czego zależą ceny ubezpieczenia OC?
    Cena za ubezpieczenie OC nie jest określona w sposób jednolity. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferujące taką polisę komunikacyjną może brać pod uwagę przy wyliczaniu wysokości składki ubezpieczeniowej inne czynniki. ...

16 Sie 2007, 17:41

Byłem w Poznaniu, dzień jak codzien, a tu nagle Evo IX rajdówka śmiga po ulicy, z rejestracjią i w ogóle, ale słyszałem że jak ma się klatke bezpieczeństwa to trzeba w kasku non stop jeździć. Czy to prawda??

Czy fiat 1100,1000 czy 900 mają taką sama konstrukcję jak 126p?

Masz mały problem czytania ze zrozumieniem. Nie chodzi tu o modele fiatów np Fiat 1100, lecz o malca z silnikiem 1100/1000/900 jak to kolega dalej podkreślił takim oznaczeniem jak .
"cm3"
lasty
Początkujący

16 Sie 2007, 20:33

Według mnie nie masz racji - MotoAlbercik. Z tego co się dowiedziałem, to można jeździc po drogach przerobionym Fiatem 126 (z innym silnikiem). Cytuję tutaj wypowiedź osoby, która posadał kiedyś taki samochód:
"Jesli mocownie silnika jest przerobione nie seryjna konsturkcja przeglad wymaga opini rzeczoznawcy ktory decyduje czy mocowanie jest prawidlowe I solidne. "
Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, wsiadasz w samochód i jedziesz ;)

P.S. Dzięki lasty za zainteresowanie tematem
Majster
Nowicjusz

16 Sie 2007, 21:33

Jeżeli sprawa oprze się o rzeczoznawcę i wyda on pozytywną opinię,to oczywiście masz rację - w tym przypadku można.Ale czy to wszystko sie opłaci - części + robocizna?Nie lepiej kupić jakieś fajne sportowe autko za tą sama kasiurę?Jest ich teraz pełno na rynku i mają całkiem fajny wyglądzik i niezłe moce.No chyba,że ktoś jest miłośnikiem lub hobbystą.Wtedy rozumiem :D
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Sie 2007, 18:55

Widzę, że doszliśmy do porozumienia ;) Jeżeli ktoś lubi i ma możliwości to dlaczego nie miałby czegoś takiego zbudowac? Może akurat ktoś chce pokazac innym uczestnikom ruchu, że Fiat 126p wcale nie jest taki słaby... ;p
Majster
Nowicjusz

17 Sie 2007, 21:00

Taaaak.Masz rację.Jak ktoś chce i go stać to owszem.
Ale czy systuacja przez ciebie opisana jest bezpieczna?Lepiej nie drażnić innych kierowców,szczególnie tych młodych i niedoswiadczonych...Wiesz o co chodzi... :oops:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Sie 2007, 17:35

W całym tym przedsięwzięciu chodzi majstrowi o taki efekt:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

lasty
Początkujący

27 Sie 2007, 20:53

lasty krew mnie zalewa jak popelniasz takie błędy... SWAP nie SWAT :p jak niewiesz jak sie pisze to google.pl albo sie kogos zapytaj
Death Angel
Początkujący