Fiat 126p silnik 1.4 turbo

25 Paź 2019, 17:24

Witam, mam pewien problem i mam nadzieje że go rozwiążecie. Otóż zamierzam wstawić silnik do malca 1.4 turbo z punto gt i moje pytanie odnosi się do skrzyni biegów jaką mogę zastosować. Wiem że mogę użyć skrzyni biegów od skody rapid, ale czy mógłbym użyć skrzyni od garbusa? Pozdrawiam.
ZUCZOR
Obserwowany

28 Paź 2019, 11:40

ZUCZOR napisał(a):Otóż zamierzam wstawić silnik do malca 1.4 turbo z punto gt i moje pytanie odnosi się do skrzyni biegów jaką mogę zastosować.
A dlaczego oryginalnej skrzyni od tego silnika nie chcesz zostawić?
ZUCZOR napisał(a):Wiem że mogę użyć skrzyni biegów od skody rapid, ale czy mógłbym użyć skrzyni od garbusa?
Chodzi ci o New Beetle'a? Jak to dokładnie skrzynia, masz jej jakieś oznaczenia?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Paź 2019, 15:17

ZUCZOR napisał(a):Otóż zamierzam wstawić silnik do malca 1.4 turbo z punto gt
Oczywiscie we wlasnym zakresie... :?: A zastanowiłes się kto Ci pozniej "klepnie" DR po tych zmianach... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

29 Paź 2019, 01:08

Cichy77 napisał(a):Chodzi ci o New Beetle'a?
raczej o starego garbusa.

Tak czy tak bez cięcia budy się nie obejdzie więc skrzynie pasuj taką aby dzwon do silnika pasował a reszta to rzeźba, nie sądzę abyś znalazł skrzynie P&P żey wszystko było bez rzeźby
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2019, 01:27

Cichy77 napisał(a):A dlaczego oryginalnej skrzyni od tego silnika nie chcesz zostawić?

Oryginalną czyli tą od Punto, czy tą od 126p? Miałem malucha i przy ostrzejszej pararajdowej jeździe zdarzyło mi się poduszki skrzyni wyrywać. Ludzie potrafili też ukręcić półośki. Kiedyś wykruszyły mi się zęby w mechanizmie różnicowym po poru gwałtownych zrywach. A to auto miało zaledwie 24 KM. Nie widzę tej skrzyni we współpracy z silnikiem ponad 5 razy mocniejszym.
aGradory

29 Paź 2019, 01:37

No i jakbyś myślał trochę logicznie to byś się domyślił że nie chodzi o tą od malucha :shock:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Paź 2019, 01:46

Kao, no tak, źle przeczytałem. Masz racje.
aGradory