karlone napisał(a):widziałem malucha na żółtych blachach. Jeśli samochód ma 25 lat,należycie utrzymany, części tylko oryginały to myślę, że problemu nie będzie z uznaniem przez rzeczoznawcę. Wystarczy spojrzeć na allegro, dzisiaj widziałem Fiata 125p z 71r za 10 tys, Warszawy to już ok 12 tys, byle jaka Syrena na chodzie 5 tys. Maluszek żeby kosztował 5 tys. to musi być naprawdę oryginał, łącznie z lakierem, zero rdzy.
Za Syrenkę czy Warszawę, która nie jest tylko skorodowaną karoserią można zarobić czasami nawet 20 tys. zł . !
Samochód który można zarejestrowac na tzw. "żólte tablice" czyli zabytkowe, musi mieć przynajmniej 25 lat lub dany model nie jest produkowany od przynajmniej 15-stu, ma to swoje plusy nie musimy miec ważnego przegladu na cały rok tylko np. na 3 miesiący i może on stać nie ubezpieczamy np. w zimę gdy stoi w garażu .
A do co do małego fiata tylko modele z lat 1973 - 1977. są tak naprawdę zabytkowe, gdyż mają podłużne logo Polski Fiat spotykane także na dużych fiatach oraz chromowane zderzaki takie jak w starym fiacie 500.