Fiat 500L

12 Lut 2021, 22:44

Dobry wieczór,
zarejestrowałam się na tym forum, ponieważ potrzebuję opinii/rady kogoś doświadczonego w kupowaniu aut z 2. ręki:)
Jestem zainteresowana kupnem Fiata 500 L. Znalazłam takie auto, pojechałam na oględziny. Wcześniej oczywiście poprosiłam o nr VIN, nr rejestracyjny oraz datę pierwszej rejestracji, niestety znalezione w internecie raporty nie powiedziały mi wiele (auto jest sprowadzone z Francji, historia wskazana w raportach tak naprawdę dopiero zaczyna się w PL). W komisie, auto oczywiście na pierwszy rzut oka wyglądało sympatycznie. Poprosiłam o książkę serwisową - niestety niedostępna. Przejrzałam dokumenty, auto po leasingu, kiedy zaczęłam dopytywać o szczegóły serwisu, regularnych przeglądów, właścicieli poprzednich, pan w końcu pękł i pokazał mi zdjęcie, które umieszczam w załączniku. Auto miało kolizję. Okey - nie każda kolizja równa innej.
Ale zastanawiam się czy gra jest warta świeczki. Mogę podjechać do ASO i sprawdzić auto, natomiast niepokoi mnie jeszcze jedna rzecz. Skontaktowałam się z salonem Fiata we Francji ( tam auto zostało kupione), powiedziano mi, że auto nie ma zarejestrowanego żadnego serwisowania w Autoryzowanym Serwisie Fiata, od momentu kupna (wzięcia w leasing).
Nie bardzo to wszystko rozumiem. Jestem nowicjuszką, jeśli chodzi o kupowanie używanego auta. Chętnie wysłucham opinii Państwa na temat tej sytuacji ( auto mnie kusi powiem szczerze, ale boję się , że sobie strzelę w kolano).
PS. oczywiście auto przygotowane do sprzedaży nie jest już po kolizji ;)
Z góry dziękuję i pozdrawiam
T.
Tatja
Nowicjusz

13 Lut 2021, 01:13

Przecież jest sporo tych aut na polskim rynku-z polskiego salonu i od pierwszego właściciela, z pewną historią serwisową i do tego w większości bezwypadkowe. Po co pchać się w tego gruza, naprawionego pewnie najniższym możliwym kosztem i nie wiadomo jak serwisowanego?
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lut 2021, 11:23

Tatja napisał(a):Wcześniej oczywiście poprosiłam o nr VIN, nr rejestracyjny oraz datę pierwszej rejestracji, niestety znalezione w internecie raporty nie powiedziały mi wiele (auto jest sprowadzone z Francji, historia wskazana w raportach tak naprawdę dopiero zaczyna się w PL). W komisie, auto oczywiście na pierwszy rzut oka wyglądało sympatycznie. Poprosiłam o książkę serwisową - niestety niedostępna

Ogólnie na świecie jest trochę inne podejście do aut używanych (delikatnie mówiąc) więc jeżeli szukasz auta wpisującego się w filozofie polskiej nauki zakupu auta im. Janusza Kowalskiego to odpuść auta sprowadzane szczególnie z Francji i Włoch.

Co do samego Fiata z fotki nie jest bardzo rozbity ale tak jak yeti napisał: 500l jest tak dużo kupionych w pl z pełną historią że lepiej poczekać i chwilę poszukać.
Oczywiście chyba że cena tamtego jest jakaś super hiper naddźwiękowa :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

13 Lut 2021, 11:50

Wystrzegać się aut z wypożyczalni czy innych lizingow z Francji. Auta sa naprawiane byle jak i jak najtaniej.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Lut 2021, 14:16

dziękuję za opinie!
Tatja
Nowicjusz

16 Lut 2021, 14:27

Witam,
Tym razem 2 x auto Fiat 500 L - z USA
1. auto z 2018 w automacie ,znalazłam aukcję w USA - w jakim stanie auto zostało zlicytowane ( wydaje mi się, że to trup - to auto, ale chciałabym mieć pewność, że po takich wypadkach nie warto kupować auta)

link do aukcji w USA:
https://en.bidfax.info/fiat/500l/154383 ... 40360.html

link do sprzedaży w Pl:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2. auto z USA z 2017 roku
link do aukcji w USA
https://en.bidfax.info/fiat/500l/244759 ... 39851.html

Link do aukcji w Pl
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

dziękuję za opinie.
T.
Ostatnio edytowany przez Tatja 16 Lut 2021, 17:08, edytowano w sumie 2 razy
Tatja
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator LPG
    Kkalkulator pozwala obliczyć szacunkową różnicę w kosztach eksploatacji samochodu w zależności od zasilania silnika benzyną, a gazem (LPG). Na podstawie danych wprowadzonych do formularza obliczymy przyblizony czas ...
    Renault Alpine A110-50 - samochód koncepcyjny
    Aby uczcić 50-lecie ikony, jaką jest model Berlinette, Yann Jarsalle (projektant) i Axel Breun (dyrektor samochodów koncepcyjnych i wystawowych w Renault Design) poddali reinterpretacji pierwotne zasady stylistyczne ...

16 Lut 2021, 14:52

Dlaczego tak upierasz się przy sprowadzaniu drewna do lasu? :wink: poszukaj czegoś z polskiego salonu. Owszem, za daną kwotę będzie starszy rocznik, ale auto pewniejsze, a w przyszłości - sprzedaż będzie łatwiejsza.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

16 Lut 2021, 14:55

nic mi się nie podoba. Oglądałam kilka i nie czuję klimatu ;) Jak coś trafię z Pl, to na pewno zakupię. Natomiast cały czas się rozglądam i wpadają mi w oczy takie baśniowe modele
Tatja
Nowicjusz

16 Lut 2021, 15:06

Baśniowe modele z baśniowa historia. Wybierasz auta z najgorszych istniejących rynków.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lut 2021, 15:13

dlatego nie kupuję, tylko szukam porady. Słyszałam różne opinie, że czasem auto np. z USA powypadkowe, wcale nie jest złym pomysłem. Ja jestem laikiem w kwestii aut, aczkolwiek myślę, że przez tydzień bardzo rozgryzłam temat. Zważywszy, że nie kupowałabym takiego auta w ciemno, auto pojechałoby na przegląd do miejsca, które specjalizuje się w autach z USA. Ale nie wiem czy w ogóle warto interesować się autem, które miało tak uderzone koło itp itp ...
Tatja
Nowicjusz

16 Lut 2021, 19:01

mike napisał(a):Dlaczego tak upierasz się przy sprowadzaniu drewna do lasu? poszukaj czegoś z polskiego salonu. Owszem, za daną kwotę będzie starszy rocznik, ale auto pewniejsze, a w przyszłości - sprzedaż będzie łatwiejsza.

O to to, trzeba pamiętać o tym, że z auta cieszymy się dwa razy.
Jak go kupimy i jak go sprzedamy. Ta druga radość czasami jest większa, od tej pierwszej :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lut 2021, 19:36

Tatja napisał(a):Słyszałam różne opinie, że czasem auto np. z USA powypadkowe, wcale nie jest złym pomysłem.

Może być dobrym pomysłem kiedy sprowadza się coś fajnego, np. nieoferowanego w europie. 500L to zwykła popierdółka, którą ktoś kupił, zrobił żeby jak najwięcej zarobić i pchnął dalej
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Lut 2021, 23:00

Tatja napisał(a):Słyszałam różne opinie, że czasem auto np. z USA powypadkowe, wcale nie jest złym pomysłem.
oczywiście ale jak ma się pojęcie o temacie i kontakty żeby nie zaliczyć wtopy a Ty nie masz ani tego ani tego także daruj sobie auta z USA
Kao
Moderator
Awatar użytkownika