( Fiat Albea ) Dziwny terkot podczas jazdy

30 Paź 2017, 09:02

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, od dwóch dni ( z nasileniem ) było słychać jakby szum kół na mokrej nawierzchni , to przerodziło się w " terkot" jakby kto wiertarką udarową wiercił. Dzieje się tak tylko podczas jazdy , silnik pracuje równo i nie słychać tego terkotu na biegu jałowym. Przy skręconych kołach max. lewo i prawo wszystko jest ok. Przy samej jeździe jak wchodzę w zakręt i łuk w lewą stronę hałas czy też ten terkot ustaje, moje pytanie drodzy koledzy co to może być i gdzie szukać przyczyny ?
Podpowiedziano mi że to może być pompa wspomagania , co raczej mi się wydaje błędną opinią , płyn w zbiorniczku w normie , kierownica skręca lekko bez żadnych oporów.

Bardzo liczę na jakąkolwiek pomoc i odzew.
Gregory32
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 11 1974
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Fiat Albea
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • 30 Paź 2017, 11:17

Proszę zapoznać się z tematyką poszczególnych działów na forum i pisać swoje tematy we właściwych tematycznie działąch. Tym razem przenoszę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Paź 2017, 00:02

Zajrzyj pod samochód i sprawdź czy masz całe gumy na przegubach zewnętrznych i wewnętrznych. Warto by też sprawdzić łożyska w kołach. Możesz podnieść do góry i popatrzeć czy dane koło nie ma luzów i jak się obraca (luźno, ma opory, coś szumi).
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999