Fiat Brava 1.4 12V B, G. Silnik nie pracuje....

30 Gru 2009, 15:37

Witam. Posiadam Fiata Bravę, 1.4 12V + LPG .
Od pewnego czasu występuje problem z pracą sinlika na benzynie. Po zapaleniu obecnie sinlik gaśnie, trzeba co chwilę odpalać, aż złapie troszke temp i przełączę na gaz, wtedy pracuje już równiutko. Jeśli juz po odpaleniu na benzynie chodzi to gubi obroty, pracuje nie na wszystkich garach.
Wydaje sie też tak, jakby paliwo nie docierało. Nie ma znaczenia jaka jest temperatura. Problem czasem ustepuje gdy po trasie na LPG, przełączę na beznzynę przed wyłączeniem silnika i popracuje sobie na benzynie kilka, kilkanaście minut,ale wtedy też się dusi. Wtedy gdy auto ostygło czasem działało już normalnie. Problem wraca jednak po jakimś czasie. Podpinałem silnik pod komputer, mialem 2 błędy na sondzie, usunieto je, ale to i tak nie poprawiło zbytnio sytuacji. Filtr paliwa, świece, przewody, termostat wymieniłem niedawno.
Ja mam wrażenie, że są to wtryskiwacze - kiedyś paliła mi się lapmka, teraz przestała, a nastał ten problem, który narasta. Macie jakieś inne pomysły?
Gdy jeździłem po mechanikach każdy mial inna wersję, więc czekam też na rady tu na forum.
Ostatnio edytowany przez premier00 03 Sty 2010, 16:00, edytowano w sumie 2 razy
premier00
Początkujący

• 30 Gru 2009, 17:20

A czy powód wywalenia tych błędów został usunęty,czy tylko wykasowano błędy?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

30 Gru 2009, 19:43

Na 100% któryś wtrysk się zawiesza tak to jest jak się na LPG śmiga. Pojeździj jakiś czas na PB może mu przejdzie a jak nie to trza wymienić.
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

31 Gru 2009, 15:22

Jesli chodzi o sondę to usunięto błędy, przyczyny raczej nie. Dziś byłem jeszcze u 2 mechaników, oglądali, robili jakieś pomiary i twierdzą, że wtryskiwacze są w kiepskim stanie. Być może da się je wyczyścić jakoś. Czy mają racje i nastawiać się w razie czego na wymianę? Czy szukać dalej?
    Ostatnio edytowany przez premier00 03 Sty 2010, 16:01, edytowano w sumie 2 razy
    premier00
    Początkujący

31 Gru 2009, 15:30

W takim razie najpierw sprawdź,czy te błędy się nie powtórzyły.Jeżeli tak,to trzeba usunąć przyczynę ich powstawania - samo wykasowanie nie bardzo pomoże.Co do wtryskiwaczy,to zależy co mieli na myśli mówiąc,że są w kiepskim stanie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

04 Sty 2010, 13:47

ODnosnie problemu pracy na benzynie....
    Przez jakieś 2 tyg nie dało się jeździc na benzynie, było tak jak opisywałem. WCzoraj jednak po odpaleniu silnika okazało sie, że praca silnika na benzynie wróciła do normy. Na zimnym i na ciepłym silniku chodzi ok, równo. Przypuszczam, ze stało się tak, gdy skonczyl mi sie gaz i ledwo dojechalem na stacje paliw. To byl koszmar "jechac" na benzynie. Auto szarpalo jakbym sie uczyl jeździć, jechal tylko gdy rozpędzilem go na półsprzęgle skacząc lekko na pedale gazu. Po przejechaniu 3km w taki sposób, zatankowałem gaz i pojechałem dalej. Gdy rano wsiadlem do auta problem jakby zniknal. Czy moje spostrzezenie, ze wtryskiwacze mogły sie troszke przeczyscic jest trafne?
    Jak to z tym autem jest?
    premier00
    Początkujący

04 Sty 2010, 21:23

Dokładnie jak chodzi teraz dobrze to pojeździj na benzynie , a jak nie równo chodził to nie świeciła się kontrolka wtrysku na zegarach.
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

04 Sty 2010, 21:29

Kiedys sie świeciła, gdy nie było w sumie problemu odczuwalnego. Teraz gdy przez ten okres był ów problem, kontrolki sie nie świeciły właśnie nawet przez chwilę.
    premier00
    Początkujący