Przebiegunowany akumulator

04 Sty 2010, 17:39

Witam!
Potrzebuje porad osób znających się na elektryce a dokładnie specjalistów od akumulatorów. Jakiś czas temu, w motorze rozładował mi się akumulator. Został naładowany prostownikiem, z odwrotnie podłączonymi zaciskami. Teraz już wiem, że spowodowało to jego przebiegunowanie. Moje pytanie brzmi czy da się coś z nim zrobić, aby znów działał jak należy. Jeśli tak, to bardzo proszę o porady.
Akumulator 6V 8ah
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedzi!!!
profesorTDI
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • 04 Sty 2010, 20:08

Trzeba go rozładować żaroweczką do zera i potem ładować pradem 0,8A.Jeżeli elektrolit jest ciemny to akumulator do wyrzucenia.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

04 Sty 2010, 20:55

Elektrolit ma taką samą barwę jak za nowości. Czy taki "zabieg" odbije się na funkcjonowaniu akumulatora czy wszystko powinno być po staremu. :?:
    profesorTDI
    Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Renault na salonie Rétromobile
      Renault na salonie Rétromobile, obowiązkowym wydarzeniu dla wielbicieli zabytkowych samochodów, odbywającym się w dniach 5-9 lutego 2020 roku na terenach wystawienniczych przy Porte de Versailles (hale 1, 2 ...