Fiat Brava 1.4 kilka Problemow

11 Cze 2010, 14:39

Witam.
Mam kilka problemów z moim niedawno zakupionym samochodem Fiat Brava 1.4 12v. rocznik 97'
Przejdę od razu do konkretów:

1 Stukanie silnika.
Silnik na wolnych obrotach dziwnie stuka, gdy podkręcę obroty stukania nie słychać, nagrałem specjalnie filmik aby
przybliżyć problem. Prosił bym o jakaś pomoc, wie ktoś co to za stuki, ile będzie to kosztować, co jest do wymiany itp
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Trq5g-RxG6w[/youtube]

2. Kontrolka wtrysku paliwa
Samochodzik jest na gaz, gaz byl montowany w 2005r. Kontrolka czasami zaświeca się podczas jazdy potem gaśnie za jakiś czas znowu się zaświeca i gaśnie
i tak na okrągło, oto zdjęcie:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Uploaded with

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

lub

http://yfrog.com/mukontrolkaj

Dodam ze z samochodem nic specjalnego się nie dzieje podczas zapalenia/zgaszenia lampki, nie traci mocy, nie gaśnie itd, jedzie normalnie.

3. Spalanie gazu
Wydaje mi się ze z spalaniem coś jest nie tak ponieważ pali 12-14litrow gazu na 100k w jeździe miejskiej,
trochę dużo przeglądając rożne fora i stronki widziałem ze innym użytkownika Fiacika pali 8-10litrow.
Dlaczego tak jest?

Bardzo prosił bym o pomoc, na razie nie mogę odwiedzić mechanika wiec proszę was o pomoc.
z góry dziękuje i pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez Czibsu, 13 Cze 2010, 22:49, edytowano w sumie 1 raz
Czibsu
Nowicjusz

Miejscowość: Gorny Slask

13 Cze 2010, 21:03

Witam.
Właśnie walczę z kontrolką wtrysku i fiat code.
(W 25,26 sekundzie twojego filmu widać to złącze)
Na bloku silnika stojąc przed maską po prawej stronie nad aparatem iskrowym, obok korka oleju- jest złącze zapłonu. Rozpina się ja wysuwając w górnej części prostopadle do złącza taką zasuwke.
Kup sobie preparat do czyszczenia złącz i popsikaj.
To jest jedna alternatywa.

Druga bardziej prawdopodobna, ja tak miałem uszkodził mi się termostat. Kontrolka wtrysku zaświecała się jak u ciebie. Auto było nie dogrzane i gdy komputer po kilku minutach od włączenia silnika nie wyczuwa zmiany temperatury w chłodnicy zaświeca tą kontrolke.
Po wymianie termostatu nić się już nie zaświeca. Termostat jest pod aparatem zapłonowym, przykręcony do bloku silnika. Pod tym złączem co opisałem wyżej.
Jak termostat się psuje to zazwyczaj przepuszcza odrazu ciecz na duży obieg przez chłodnice i blok silnika. Wiec jak rurki od chłodnicy bedą ciepłe zaraz po kilku minutach od uruchomienia silnika to termostat do wymiany.
tomboy81
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

14 Cze 2010, 20:54

Co do kontrolki jest to awaria wtrysków ..tak się dzieje jak autko na gazie ..czasem trzeba na benie pomykać..znajomy tak pomyka już 2 rok czasami silnik na PB kulawo chodzi ale na LPG jest oki więc jazda..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska