Daihatsu Applause nie odpala

13 Cze 2010, 21:25

Witam Państwa, mam auto Daihatsu Applause 1.6 105km, benzyna-gaz, od jakiegoś czasu nie odpala mi na zimno (a jak już odpali to się dusi) i nie wiem czemu, a żeby na gaz (a po przełączeniu na gaz jest wszystko ok) przełączyć to muszę go odpalić na benzynie. Na dodatek pali mi się pomarańczowa kontrolka silnika. Proszę o pomoc, jak ustawić zapłon, ile obrotów powinien mieć na zimno a ile na gorąco silnik na benzynie a ile na gazie. Pozdrawiam i z góry dziękuje. Może ktoś wie co jest tego przyczyną i jak to zrobić.
djtrebor
Nowicjusz

Miejscowość: Okonek

14 Cze 2010, 11:07

Może ssanie ci się nie włącza? albo nie dostaje paliwa? Albo nie ma iskry? Posprawdzałeś to wszystko?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Cze 2010, 13:07

ssanie jest, pompa paliwa działa, świece sprawdzałem jest wszystko w porządku.
djtrebor
Nowicjusz

14 Cze 2010, 13:25

Na Pb i na lpg powinien miec takie same obroty. Jak nagrzany silnik,to ok 800/900.

Z tego co zrozumiałem napisałeś " żeby go na gaz przełączyc,to muszę go odpalic na benzynie..."
A jak Ty odpalasz auto..? Wnioskuję,że zawsze na gazie... Więc nie dziw się,że na pewno masz reduktor do regeneracji lub wymiany. I nie wierzę,że układ paliwowy Pb jest całkiem ok.Skoro jest rzadko używany to na pewno wydajnośc pompy jest zła i zastane ssanie też ma na to wpływ.
No i jeszcze napisz jak sprawdzałeś te świece.
Pamiętam jak u siebie kiedyś miałem taki problem w Golfie,że auto słabo paliło. Tzn paliło i po sekundzie silnik gasnął i tak ze 2/3 odpalenia zanim zaczął "niegasnąc"... Świece ok i dawały iskrę,nie miały dziwnego nalotu lub oleju itp. A jednak po ich wymianie problem zniknął. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Cze 2010, 14:27

tzn odpalałem zawsze na paliwie i po dodaniu gazu do 2 tys obrotów przełączało na gaz. a teraz nie mogę go na zimno odpalić, jak spr świece jakiś miesiąc temu to były czarne, wyczyściłem je i wkręciłem spowrotem i ostatnio jak je spr to już nie były czarne, nie wiem już co jest z tym autem.
djtrebor
Nowicjusz

14 Cze 2010, 20:27

A zapytam z ciekawości - skąd wiesz, że jest saanie? Sprawdzałeś świece - jak to zrobiłeś?
1. Sprawdz, czy na wszystkich świecach jest iskra
2. sprawdz, czy do komory spalania trafia paliwo
3. Do sprawdzenia ciśnienie paliwa na listwie
4. Do sprawdzenia czujnik temperatury cieczy chłodzącej, ten od ECM
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci kamuflują swoje prototypowe modele?
    Na kultowym Goodwood Festival of Speed po raz pierwszy w warunkach drogowych Toyota pokazała nową Suprę. Ale sportowego coupé nie mogliśmy podziwiać w całej okazałości, bowiem jego nadwozie zostało pokryte skutecznym ...