Fiat Brava 1,9 JTD 2000r

25 Paź 2009, 14:08

Co myślicie o tym samochodzie ?
Ostatnio edytowany przez pulpetzdechl, 21 Lis 2009, 14:23, edytowano w sumie 1 raz
pulpetzdechl
Nowicjusz

Miejscowość: pom-kuj

25 Paź 2009, 20:17

Moim zdaniem warto ! bardzo dobry silnik 1,9 jtd 105 kuców niezły moment obrotowy, niskie spalanie, do tego tani w eksploatacji . Pomijam fakt kiepskich plastików w środku -za taką kasę i tak jest nieźle ;-)

polecam ----> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

26 Paź 2009, 09:01

Nienajgorsze auto z dobrym silnikiem za nieduże pieniążki... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Paź 2009, 23:46

Mam benzynę, ale polecam to autko mnie nigdy jeszcze nie zawiodło,ale w 2010r sie z nim rozstaje.
petero
Początkujący

Miejscowość: Poznań

29 Paź 2009, 21:40

Rodzice mają Fiat Brava 1.6 od 2000 roku z salonu(kupiony w 2001) i nie polecili by Fiata... Okazał się dosyc awaryjny. W ASO zawsze pierdzielili sprawę a brali za naprawy kupe pieniędzy.
Gdy zepsuło się sprzęgło, nowe założyli tak, że zaczęło się palic. Nie potrafili tego prawidłowo skorygowac. Kiedys walnął alternator czy cos takiego (koszt naprawy ponad 1000zł). Autko często gaśnie i nie chce odpalac (w koncu wyszło, że zepsuty jest czujnik wału..? nie znam się-oczywiscie wykrył to dopiero mechanik z polecenia. W ASO brali pieniądze a nic nie naprawili). Teraz autko jest ponaprawiane. Bardzo dużo kasy poszło w tego Fiata. Jeździ nieżle, ale moc w porównaniu do pierwszych 2 lat poszła bardzo, bardzo w dół... Auto nigdy nie było katowane, było serwisowane i garażowane... Pali sporo... pewnie z 8-9 litrów. Na początku paliło ok 6-7 litrów. Na trasie długiej to nawet w dolnych granicach 6 litrów było.
Teraz jeszcze kruszy się plastik na klamkach...
No nie wiem, może się wadliwy trochę model trafił, ale więcej fiata raczej nie kupię, a rodzice to już na pewno nie.

PS. fiat ma na liczniku poniżej 100 tys jakoś.
Na początku chodził naprawdę nieźle (pamiętam wyjazd do Chorwacji itd.), ale to co się z nim podziało przez te parę lat (zaczął szwankowac od 2004 gdzies) to nie powinno miec miejsca.
wloczykij
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

29 Paź 2009, 23:33

Trudno mieć do samochodu pretensje, że ASO nie umie zamontować sprzęgła... .
Wtedy zmienia się ASO.

Klamki to standard w tych autach. Można wymienić na lakierowane pod kolor auta - te są dobre.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Paź 2009, 23:58

Nie chodzi tylko o ASO... po prostu za dużo awarii miał ten fiacik. Alternator itd.
Po prostu nie był to udany zakup.
wloczykij
Nowicjusz

30 Paź 2009, 19:07

Włóczykiju to że dużo was kosztowały naprawy Fiata to nie wina tego auta i nie wasza! :wink: Ja zrobiłem generalny remont alternatora ,zapłaciłem 200 zł! Tysiąc zł? :shock: Za 600 zł kupujesz alternator po regeneracji u solidnego Fachmana,który likwiduje wiadome mu felery fabryczne,tak jest z innymi częściami podlegającymi regeneracji.Fiat należy do aut tanich w utrzymaniu,was kosztował drogo,to przez wybór nieodpowiednich mechaników .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

31 Paź 2009, 12:29

Może macie rację...ale to nie zmienia faktu, że najwyraźniej trafił się nam "średni" model... mając ok 100 tys km nie powinien był "złapac" tulu usterek.
Co do mechaników to masz Phantom rację. Tata ufał, że w ASO zajmą się solidnie autem, ale nigdy nie spodziewał się takich kosztów przed naprawami.
Ostatnio wziąłem fiata do mechanika z polecenia no i sprawa wygląda już inaczej. Ceny dużo niższe a serwis o wiele lepszy.
wloczykij
Nowicjusz

01 Lis 2009, 20:44

Prawda jest taka,że w ASO też pracują "tylko" ludzie i genetycznie nie różnią się oni od mechaników spoza ASO... Nie chodzi o błędy ale o to że w ASO nie pracują nadludzie i nadmechanicy,którzy mają większe umiejętności i wiedzę od zwykłego mechanika...
Niestety oleju też przy wymianach nalewają do minimum,żeby zaoszczędzić bo bańkę po tygodniu wymian trzeba mieć dla siebie...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

01 Lis 2009, 21:26

Ja mam Fiat Brava i jestem bardzo zadowolony. W pełni polecam to auto jeżeli ktoś nie ma więcej kasy:p
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

10 Lis 2009, 19:22

Co myślicie o silniku 1.9 Multijet 120 KM, który był montowany w Fiat Sedici i Suzuki SX4?
Czym ten silnik (oprócz mocy) różni się od tego 105 konnego z 2000 roku z bravy?

Obecnie Sedici (w tym roku) ma już 2.0 Multijet 135 konny...

Ciekawe czy to marketing czy też faktyczny rozwój motoryzacji. Który silnik okaże się lepszy?
wloczykij
Nowicjusz

10 Lis 2009, 22:06

Tez jestem posiadaczem bravy 2001 r i jestem z niej zadowolony autko jak na swoj wiek jest ladne i dobrze wyposazone
petero
Początkujący

Miejscowość: Poznań

16 Lis 2009, 23:45

U mnie w domu również śmiga Bravka tyle, że benzyniak 1.6 16V z 1999 roku. Nie moge na niego złego słowa powiedzieć. Alternator również kiedys padł, ale z tego co wiem to przypadłość tego modelu. A tak poza tym, mało pali, całkiem zwinna, przestronna w środku. Jestem z niej zadowolony. Co do dieselka również polecam. Jak dla mnie świetne autko ;)
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2001

17 Lis 2009, 08:45

Z tego co piszecie to ten samochód jest bardzo nieawaryjny i podobnie ja twierdze(czasem zadarzają mu sie drobne usterki, ale to jak w każdym samochodzie)
Jeżeli chiałbyś dowiedzieć się wiecej to pisz !!
Tuning001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin