Fiat Brava - awaria

13 Cze 2013, 08:38

Witam, :D
Mam pytanie odnośnie mojego autka, ponieważ jestem przysłowiową ,,babą za kierownicą" i nie wiem co się stało, a mój mechanik przyjedzie dopiero za kilka dni, a niepokoi mnie co się wydarzyło na drodze. :?
Problem zaczął się na zwykłej nawierzchni (podkreślę, że dociskam sprzęgło do końca) zmieniłam bieg i auto zaczęło szarpać jakby jechało po kocich łbach bardzo szybko, zaczął wyciekać płyn w kolorze szarym o zapachu ostrym i trochę gorzkim. Jacyś chłopacy krzyczeli, że skrzynia biegów poszła? Jak go holowałam to ani kierownica ani hamulec dobrze nie chodziły (bo jak stare krowy za przeproszeniem) ;D.
Gdy zajechałam do domu na holu sprawdziłam co jest pod maską: wiec tak olej w normie, płyn chłodniczy pełny, płyn hamulcowy także jak był tak jest. Temperatura z tego co pamiętam jak jechałam była w normie.
Cóż to może być? I ile mniej więcej może to kosztować, bo nie wiem czy opłaca sie naprawić, czy po prostu jechać na złom?
JOna92
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.4 SX
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • 13 Cze 2013, 08:59

A skąd ten płyn wyciekał? Mnie to wygląda, jakby wyciekł olej ze skrzyni biegów.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Cze 2013, 10:02

Wydaje mi się że gdzieś pod spodem, ponieważ nie widać nigdzie żeby jakiś wężyk pękł bądź zbiornik, albo było się niedokręcone...
    JOna92
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 2011
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Fiat Brava
    Silnik: 1.4 SX
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1998

27 Cze 2013, 11:29

Wydaje mi się,że w pierwszej kolejności powinieneś udać się do warsztatu aby zdiagnozowali problem. Może być tylko tak,że tylko uszczelka poszła i stąd wyciek któregoś z płynu. Moim zdaniem naprawa wchodzi w grę,będzie opłacalna.
    Laserwash
    Początkujący

Auto: M3