Fiat Brava czy Opel Astra I ?

19 Gru 2008, 07:59

Zastanawiam się nad kupnem pierwszego samochodu. Który z tych dwóch polecacie i dlaczego. Dziękuje za wszystkie opinie
lukaszko
Nowicjusz

19 Gru 2008, 12:11

Osobiscie wole astre. To niemiecki samochod, wiec sie nie psuje, a jesli ma maly silnik, to spalanie jest na niskim poziomie. Fiaty sa bardzo zawodne, dlatego odradzam jego kupno.
ziomal123
Nowicjusz

19 Gru 2008, 19:11

Super rada - jest niemiecki więc się nie psuje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2008, 19:25

Oby dwa auta są na tym samym poziomie, nie zachwycają ale i nie rozczarowują. Ja bym się skłaniał ku astrze.

Dishman napisał(a):Super rada - jest niemiecki więc się nie psuje.

a ty jaką dasz radę???
lepsza taka niż zbędne pisanie nic nie wnoszących do dyskusji, postów
rafaello7
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa

19 Gru 2008, 19:27

zdecydowanie astra :)
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

20 Gru 2008, 18:54

Ja od roku posiadam Fiata Bravę 1.4 12V z LPG. Auto jest bardzo wygodne, przestrzenne, przyjemne w srodku, ciekawa deska rozdzielcza, ladna tapicerka. Silnik dobrze sobie radzi, jak na pojemnośc 1.4 jest ok choc nie pisze, że jest jakaś wystrzałowa rewelacja bo po tych autach tym bardziej z małymi silnikami nie można sie tego spodziewać. W aucie moim przez rok użytkowania wymieniłem: wachacz lewy (wiadomo od czego,gdyby nie nasze drogi koszta użytkowania aut byłyby mniejsze), naprawiłem rozrusznik(wymiana szczotek) oraz........standardowo:olej, filtry, płyny. Auto mogę polecić z czystym sumieniem, mając tym bardziej spory kontakt z Astrą, która też jest ok, dobre silniki, ale dla mnie, powtarzam dla mnie ładniejsza z zewnatrz, w srodku, bardziej komfortowa w podrózy jest Brava. Dobrze radzi sobie jeśli chodzi o silnik, a z instalacja gazowa potrafi sprawic czesto bardzo miła niespodzianke jesli chodzi o koszty paliwa.Oczywiście nie namawiam do niczego.Pozdrawiam
premier00
Początkujący

21 Gru 2008, 00:59

Ja polecam astre.
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

21 Gru 2008, 01:42

panowie opel to gm i wcale nie jest niemiecki
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Gru 2008, 11:15

astra!! miałem kadeta 1.4 - nigdy mnie nie zawiódł. silnik moze i mały ale buta miał no i dużo nie palił :D
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

22 Gru 2008, 12:31

Fiat Brava po pierwsze nie rdzewieje tak jak Opel po drugie Fiat Brava nie psuje sie tak jak głoszą opinie o nim wiem to bo mam fiata Brava
Maniak
Automaniak91
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Gru 2008, 13:55

Wszystko zależy od poprzedniego właściciela (ew. właścicieli). Znajomy kupił Astrę i 7 tys. musiał włożyć w niego na starcie. Miał po prostu pecha, bo trafił na nieuczciwego sprzedawcę. Ale czy to znaczy, że Astra jest gorsza? Oczywiście nie.
valdek
Nowicjusz

22 Gru 2008, 14:16

brava ma miękkie zawieszenie? jak z wyciszeniem i wielkoscią kabiny?
ile pali 1,6?
piotrauto
Stały forumowicz

23 Gru 2008, 12:20

Najlepszą radą na poznanie tych samochodów choć w najmniejszym stopniu jest przejechanie się nimi zwyczajnie. Zawsze możesz znależć ogłoszenie i pojechac obejrzec, usiaść, przejechać się. Wtedy sam ocenisz samochody. Ja jako uzytkownik Bravy polecam ja za przestronność, wygode, dobry wygląd w srodku i na zewnatrz.
premier00
Początkujący

23 Gru 2008, 17:33

rpzestronność? przeciez to male auto w srodku
piotrauto
Stały forumowicz

23 Gru 2008, 21:25

Jest więcej miejsca niż w astrze.
premier00
Początkujący