Fiat Brava opinie i jaki najlepszy

06 Sty 2010, 15:12

Witam.

Chciałbym sie dowiedzieć który z rodzajów silników w faicie jest najlepszy? Z rozmów usłyszałem że najgorsze sa 1,4 i może mi ktos powiedziec dlaczego? oraz jaki byłby najlepszy?

Dodatkowo chciałbym sie dowiedzieć o jakichś wadach tego samochodu :)

pozdrawiam :)
Tofu_88
Nowicjusz

Miejscowość: wwa

06 Sty 2010, 20:40

A ja tradycyjnie swoje. Żaden z silników fiata nie jest dobry. I nie chodzi tylko o silniki. Fiaty zawsze charakteryzowały się bardzo dużą awaryjnością i tandetą ;) Jeśli nie podobają się Tobie inne samochody no to nic się na to nie poradzi ale radziłbym poszukać w innej marce ;] pozdr.
w moich żyłach płynie benzyna, zamiast serca świszczy turbina!
moto_maniak
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorze

06 Sty 2010, 20:44

moto_maniak napisał(a):A ja tradycyjnie swoje. Żaden z silników fiata nie jest dobry. I nie chodzi tylko o silniki. Fiaty zawsze charakteryzowały się bardzo dużą awaryjnością i tandetą ;) Jeśli nie podobają się Tobie inne samochody no to nic się na to nie poradzi ale radziłbym poszukać w innej marce ;] pozdr.

Napisałeś że zawsze się charakteryzowały hehe dobrze to ująłeś ponieważ już się nie charakteryzują,
Obecnie silniki fiata JTD to jedne z najbardziej wyrafinowanych silników diesla i nawet nie próbuj zaprzeczać.
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z daleka

06 Sty 2010, 20:50

szybki200 napisał(a):
moto_maniak napisał(a):A ja tradycyjnie swoje. Żaden z silników fiata nie jest dobry. I nie chodzi tylko o silniki. Fiaty zawsze charakteryzowały się bardzo dużą awaryjnością i tandetą ;) Jeśli nie podobają się Tobie inne samochody no to nic się na to nie poradzi ale radziłbym poszukać w innej marce ;] pozdr.

Napisałeś że zawsze się charakteryzowały hehe dobrze to ująłeś ponieważ już się nie charakteryzują,
Obecnie silniki fiata JTD to jedne z najbardziej wyrafinowanych silników diesla i nawet nie próbuj zaprzeczać.

to ja ciebie fanie JTD zapraszam na odsluch fiata stilo z przebiegiem ok 110 000 , ursus c130 pracuje ciszej, klekocze tak glosno jakby cylindry mialy zaraz rozwalic glowice, chyba mi nie powiesz ze to naturalny objaw w tej cudownej konstrukcji?
halsky11

06 Sty 2010, 20:54

A co ty powiesz na to że współcześnie każdy producent swojego diesla wzorują na silniku fiata
Fiat jako pierwszy zastosował wtryski common raila a teraz każdy producent je stosuje nawet mercedes audi czy inne japońskie badziewia
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 21:02

szybki200 napisał(a):A co ty powiesz na to że współcześnie każdy producent swojego diesla wzorują na silniku fiata

hahaaaa dawno sie tak nie uśmiałem :lol: Co za głupoty! masakra!
moto_maniak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...

06 Sty 2010, 21:02

szybki200 napisał(a):A co ty powiesz na to że współcześnie każdy producent swojego diesla wzorują na silniku fiata
Fiat jako pierwszy zastosował wtryski common raila a teraz każdy producent je stosuje nawet mercedes audi czy inne japońskie badziewia

i co mam bic fiatowi poklony? on wprowadzil badziewie ktore potem zaczeli ulepszac inni i teraz mamy duzo nowoczesniejsze konstrukcje bo inni uczyli sie na bledach fiata, jakos ogromna wiekszosc kierowcow ocenia alfy i fiaty bardzo negatywnie, tylko nieliczni fani alfy chwala swoje perelki , to jest bardzo ciekawe zjawisko...
halsky11

06 Sty 2010, 21:04

popieram halskyego w 100 % :grin:
moto_maniak
Nowicjusz

06 Sty 2010, 21:05

Człowieku daj już spokój bo się tych bzdur czytać nie da. Idź doradzaj klientom w swoim biurze czy gdzie tam urzędujesz a forum zostaw w spokoju...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Sty 2010, 21:06

moto_maniak napisał(a):

hahaaaa dawno sie tak nie uśmiałem :lol: Co za głupoty! masakra!

Skoro nie mam prawdy powiedz dlaczego ???

[ Dodano: Sro Sty 06, 2010 21:09 ]
halsky11 napisał(a):i co mam bic fiatowi poklony? on wprowadzil badziewie ktore potem zaczeli ulepszac inni i teraz mamy duzo nowoczesniejsze konstrukcje bo inni uczyli sie na bledach fiata, jakos ogromna wiekszosc kierowcow ocenia alfy i fiaty bardzo negatywnie, tylko nieliczni fani alfy chwala swoje perelki , to jest bardzo ciekawe zjawisko...

A ty dalej uważasz że alfy są awaryjne powiem ci że jakiś czas temu miałem hondę crx
samochód ok jeździło się bardzo przyjemnie ale co z tego skoro raz na miesiąc musiała do serwisu jechać bo na okrągło coś nawalało
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 21:11

nie pisze sie "nie mam prawdy" ale mniejsza o to. a nie masz racji ponieważ fiat w rozwoju motoryzacji i technologii silników i nie tylko widnieje na szarym końcu. sprzedaje się dość dobrze tylko dlatego że jest tani. tylko przy zakupie nikt nie myśli o tym że po 5 latach praktycznie bedzie stał caly czas u mechanika :grin:
moto_maniak
Nowicjusz

06 Sty 2010, 21:14

Jeździjmy wszyscy vw golfami i passatami - mówią, że się nie psują. Szkoda tylko, że patrząc na awaryjność np. silnika 2.0 TDI nie widać tej nauki na błędach fiata. Ale co tam - to w końcu niemiec więc pewnie psuje się tylko dlatego, że w Polsce jest kiepskie paliwo.
halsky11 napisał(a):ogromna wiekszosc kierowcow ocenia alfy i fiaty bardzo negatywnie, tylko nieliczni fani alfy chwala swoje perelki
"Większość uważa, że większość to idioci" - tyle odnośnie tego co mówi "ogromna większość". Jeżdżę Mitsubishi, wcześniej miałem Renault - nie jestem w żaden sposób związany ani z autami niemieckimi, ani z włoskimi a jednak 100 razy bardziej wolałbym kupić zarówno Fiata Bravo jak i Alfę 147 niż np. Volkswagena Golfa.
moto_maniak napisał(a):sprzedaje się dość dobrze tylko dlatego że jest tani. tylko przy zakupie nikt nie myśli o tym że po 5 latach praktycznie bedzie stał caly czas u mechanika :grin:
Jak kupowałem Renault też mi tak mówili :) Przejeździłem bezawaryjnie 9 lat i samochód sprzedawałem z łezką w oku.
Ostatnio edytowany przez KaczorLSM 06 Sty 2010, 21:18, edytowano w sumie 2 razy
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

06 Sty 2010, 21:16

moto_maniak napisał(a):nie pisze sie "nie mam prawdy" ale mniejsza o to. a nie masz racji ponieważ fiat w rozwoju motoryzacji i technologii silników i nie tylko widnieje na szarym końcu. sprzedaje się dość dobrze tylko dlatego że jest tani. tylko przy zakupie nikt nie myśli o tym że po 5 latach praktycznie bedzie stał caly czas u mechanika :grin:

Człowieku poczytaj trochę informacji na temat koncernu fiata a dopiero potem się na forum udzielaj
szybki200
Aktywny
Awatar użytkownika

06 Sty 2010, 21:18

i vice versa. Straszne głupoty opowiadasz. Może warto zmienić żródło z którego wyczytałeś takie głupstwa. Nie będę dalej udowadniał swoich racji bo to nie ten temat. pozdro dla fanów fiata. :grin:
moto_maniak
Nowicjusz

06 Sty 2010, 21:19

Silnik Fiat z 1,9 Jtd z przełomu wieku,to jak na tamte silniki i auta ,jeden z lepszych silników.
Nie jest wrażliwy na jakośc paliwa jak współczesne diesle.Moc 105 KM jest zupełnie wystarczająca do Bravy,a do tego spalanie jest nieduże więc dokładając do tego niedużą awaryjnośc tej jednostki napędowej,jawi nam się całkiem solidny "napęd"...
Z silników benzynowych w Bravie godny polecenia jest jedynie 1,2 16v-82 KM. Ma niezłe osiągi pomimo swojej pojemności i rozsądne spalanie.
Silnik 1,4 12v nie dosyc że ma mniejszą moc od opisywanego powyżej,to jest wadliwy.
Silnik 1,6-16v jest za to pożeraczem benzyny...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna