Fiat brava- problem z hamulcami

09 Paź 2008, 19:29

Witam, jestem tu nowy. Mam dziwny problem z hamulcami w fiacie brawa 1,9td. Mam go od niedawna i zauważyłem że przy hamowaniu pierwsze zatrzymują się koła tylne co mnie bardzo niepokoi. Kiedy wcisnę pedał do deski, zatrzymują się wszystkie 4 koła. Ale jak już wcześniej napisałem wciskając hamulec na skraju zblokowania kół zatrzymują mi się pierwsze koła tylne. Zdejmowałem bębny, okładziny są bardzo dobre, bębny nie mają progu, i z tego co zauważyłem jest tam mechanizm samoregulujący. Chyba że się mylę, odpuściłem trochę jedno koło taką śrubką pod tłoczkiem i przestało hamować w ogóle (trochę przesadziłem z odpuszczaniem) ale po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów znowu oba tylne koła zaczęły hamować pierwsze (nawet te które odpuściłem) Proszę o pomoc.
ostry4td
Nowicjusz

• 12 Paź 2008, 21:50

pewnie regulator sily hamowania niedziala
    BMW baum mus wek
    eda
    Początkujący

Miejscowość: czechy

13 Paź 2008, 18:26

sprawdz czy regulator siły hamowania nie zaciął sie
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

14 Paź 2008, 17:22

A jak mam to sprawdzić? nie wiem za bardzo gdzie on się znajduje.
    ostry4td
    Nowicjusz

14 Paź 2008, 18:45

znajduje on sie z tyłu samochodu jest połaczony z tylnia belka za pomoca sprezyny, sprawdz czy ciegiełko przy regulatorze rusza sie czy stoi w miejscu
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

14 Paź 2008, 19:07

Dziś odpowietrzyłem wszystkie koła i na pierwszej próbie wszystko było już dobrze. Pierwsze zahamowały przednie koła. Jutro pojeżdże troche dłużej i będe widział co się dzieje. Jeżeli będzie dobrze to dam znać. Dzięki za pomoc :D
    ostry4td
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Yaris Hybrid-R concept
      Yaris Hybrid-R będzie pojazdem koncepcyjnym, pokazującym rozwój technologii hybrydowej w kierunku znakomitych osiągów i najwyższego poziomu przyjemności z jazdy. Model bazuje na 3-drzwiowej wersji Yarisa. Pod ...

15 Paź 2008, 20:58

Nie wiem, o co tu chodzi. Jednak odpowietrzanie też nie pomogło. Zostaje mi jeszcze sprawdzić ten regulator :/
    ostry4td
    Nowicjusz

16 Paź 2008, 20:53

Czy ktoś mi podpowie, gdzie znajduje się regulator siły hamowania w fiacie brava 1,9td z 1997r? I jak go wyregulować, jeśli jest to możliwe?
    ostry4td
    Nowicjusz