REKLAMA
Witam,
Jestem nowym posiadaczem fiata brava1.4s Problem jest tego rodzaju: auto ma roczną instalację gazową. Przy rozruchu silnika startuje zawsze z benzyny, później załącza się gaz (należy przycisnąć pedał gazu i samochód przechodzi na pobór LPG). Niestety kiedy zgaszę samochód na gazie, nie mogę go później zapalić. Po włożeniu kluczyka do stacyjki nie słychać pompy paliwowej (którą normalnie słychać). Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się że inst. gazowa rozłącza mi pompę paliwową i "zapomina" włączyć z powrotem. Jako, że silnik startuje tylko z benzyny, nie mogę w ogóle zapalić auta.
dodatkowe info:
1. Samochód jeździ bez żadnych problemów zarówno na gazie jak i na benzynie (mogę ręcznie wyłączyć inst. gaz.) Oznacza to chyba, że pompa jest sprawna.
2. Taka sytuacja zdarzyła mi się wcześniej. Po rozłączeniu akumulatora samochód zapalił. Postanowiłem wyłączać ręcznie inst. gaz. po zakończeniu każdej jazdy i od tamtej pory samochód zawsze palił idealnie. Niestety wczoraj, przez nieuwagę zgasiłem samochód na gazie i problem się pojawił. Nie mogę zapalić, a tym samym pojechać do mechanika/kogoś od inst. gazowych.
Rozłączyłem akumulator, jednak pompa nadal nie pracuje.
Pytanie: jak zapalić auto aby móc pojechać do warsztatu.
Z góry dziękuję za każdą pomoc.