Fiat Bravo 1.6 16v duże spalanie

20 Maj 2011, 23:13

Witam:)
Kupiłem Fiata Bravo 1.6 16v z inst. gazową I gener. (śruba na wężu) i zauważyłem że w cyklu mieszanym pali od 12 do 15 litr gazu na 100km... Czy to normalne ??
12 litr to jak jeździłem zmieniając biegi przy 2 tyś tak że ledwo sie bujało...i 12 l brało..;/

Dzisiaj spróbowałem kręcić śrubą na wężu (ponoć dawka gazu) no i zauważyłem że auto nie reagowało na przekręcenie w prawo, dopiero po dokonaniu pełnego obrotu 360 stopni auto sie dusiło...

Czy mogę naprzykład pół obrotu przykręcić tylko na tej śrubie..i tak jeździć czy trzeba coś jeszcze ustawiać dawke powietrza czy coś??

Dodam że narazie tak zrobiłem przekręciłem o pół obrotu i auto jedzie bez różnicy...tylko nie chce żeby coś sie popsuło...więc pytam czy mogę tak zostawić???

spalania jeszcze nie zdążyłem sprawdzić po tej yy...mojej regulacji..:))

Ewentualnie prosze o wskazówki jak ustawić żeby było najlepiej:))
rexio
Nowicjusz

Miejscowość: Brzozów

21 Maj 2011, 17:50

Rexio,bądź ostrożny z tą śrubą na wężu,nawet sobie nie wyobrażasz, jak regulacja tutaj wpływa na ilość spalanego gazu,puścisz za dużo,auto mocniejsze nie będzie a spali więcej,musisz tak wyregulować by auto nie było słabe a spaliło ok 2-3 litrów gazu więcej jak benzyny,mniej jak dwa nie ,bo nadpalisz gniazda zaworowe :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Maj 2011, 18:27

Aha...dzięki...ale ja nawet nie wiem ile benzyny bierze..bo nie jeździłem na PB..

Ile powinno palić 1.6 16v benzyny a ile gazu?? taką spokojną jazdą w cyklu mieszanym..??
Szerokości i bezawaryjności..;))
rexio
Nowicjusz

21 Maj 2011, 18:30

Ja mam to wiedzieć?! :grin: 1.6 16V średnio 7.5 l a w mieście nawet 10.5 l,czyli jeśli pali 10l gazu normalnie, to jest OK a w mieście nawet 15 l.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Maj 2011, 18:37

aham...no Thx no u mnie to takie miasto jest że są jedne światła i dwie krzyżówki..także no nie miasto..heh;d ale ok...czyli ustawiać mniej wiecej żeby paliło 10 l gazu...

Gdyby paliło mniej to troszke podkręce najwyżej żeby wiecej paliło...

A jeszcze mam pytanie gdyby tak jeździł na małej dawce gazu...to po jakim czasie (km_) mogą sie wypalić te gniazda zaworowe??
rexio
Nowicjusz

21 Maj 2011, 18:42

Nie tak szybko,potrzeba trochę czasu,chociaż ten Fiat zbyt twardych gniazd nie ma,tak ,10 l gazu to będzie akurat,odkręć prawie na maxa a potem delikatnie przykręcaj ,mnie zmniejszyło się spalanie o dwa litry(też było za duże)między maksymalnym a tym w normie czyli właściwym.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Yaris Hybrid-R concept
    Yaris Hybrid-R będzie pojazdem koncepcyjnym, pokazującym rozwój technologii hybrydowej w kierunku znakomitych osiągów i najwyższego poziomu przyjemności z jazdy. Model bazuje na 3-drzwiowej wersji Yarisa. Pod ...

21 Maj 2011, 18:43

OK dzieki wielkie...:))

Bede kombinował i sprawdzał ile bierze...:))

Pozdrawiam:)

[ Dodano: 25 Maj 2011, 20:41 ]
Wyniki...

Przykręciłem śrubę na wężu o pół obrotu w prawo...i w spalaniu nie widać zadnej róznicy..

czy mam jeszcze wiecej przykręcić/?? dodam ze jak przekręce cały obrót auto przy dodaniu gazu dusi się...
rexio
Nowicjusz