Fiat Bravo 1.6 16v strzela przy skręcaniu.

20 Kwi 2012, 23:27

Witam serdecznie!

Drodzy koledzy... mam wielki problem, a mianowicie:

Mój Fiacik(Bravo 1.6 16v 1996r.) pewnego razu podczas jazdy strzelił przy przejeżdżaniu przez rondo i od tamtej pory, gdy skręcam(mocniejszy skręt)... słychać potworny trzask...

Dodam jeszcze że czuję wówczas, jakby prawe przednie koło słabiej ciągło...

Byłem u dwóch mechaników... jeden twierdzi że to przegub, zaś drugi mówi że przegub jest w porządku i to musi być coś ze skrzynią biegów...

Dodatkowo - gdy już wychodzę z zakrętu i prostuję koła... kierownica bardzo mocno odbija...

Nie wiecie co to może być?
Rolandsqn
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Fiat Bravo, 1.6 16V 90KM

21 Kwi 2012, 17:43

Kolego masz pękniętą sprężynę zawieszenia przedniego, ewentualnie uszkodzone łozysko kolumny.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

21 Kwi 2012, 18:33

byłem dzisiaj na diagnostyce... Najpierw stawiali właśnie na sprężyne...poźniej na przegub...

W poniedziałek pojadę tam, rozbiorą przednie zawieszenie i będą szukać przyczyny... tymczasem, ja nie mam auta;/
Rolandsqn
Obserwowany

Auto: Fiat Bravo, 1.6 16V 90KM

24 Kwi 2012, 12:36

Nic innego jak przegub lub sprężyna,skrzynie biegów można wykluczyć,bo to nie ma z tym nic wspólnego i mechanik który postawił taką diagnozę był w błędzie. Daj znać co ostatecznie wymieniłeś i czy już jest w porządku.
Exedy24
Początkujący

Auto: AUDI A4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Światowy Zlot Citroenów 2CV
    Światowy Zlot fanów modelu Citroena 2CV zgromadził miłośników już po raz dwudziesty drugi. Odbył się on pod koniec lipca od 26 do 30 w portugalskim kurorcie Ericeira nad Oceanem Atlantyckim. Światowy Zlot 2CV ...